Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Falsk läkare gripen för äldrebedrägerier

Publicerad: 3 augusti 2017, 09:21

En person som har utgivit sig för att vara läkare och lurat äldre i Sverige att köpa falsk mirakelmedicin har gripits i Storbritannien.


Mannen har häktats vid Göteborgs tingsrätt som misstänkt huvudman för en bedrägeriliga.

– Det är en hänsynslöshet som är obeskrivlig. Det är väldigt många äldre som farit illa av den här personens agerande, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circa-grupp, som utreder seriebrottslighet mot äldre.

Circa-gruppen har sedan februari i fjol fått in över 600 anmälningar om bedrägeri och bedrägeriförsök med samma tillvägagångssätt.

Personen har ringt upp äldre och utgett sig för att vara läkare på deras vårdcentral. De har fått veta att de har olika sjukdomar, från vitaminbrist till cancer, och att läkaren kan erbjuda en mirakelmedicin som ska hjälpa dem att bli friska. För att få medicinen skulle pengar skickas eller föras över till adresser i England.

– En del har fått hjälp att ta sig till banken för att ta ut pengar och det har hänt att några skickat sitt bankkort med koder. Bedragaren har då tömt kontot. Det finns enskilda brott där personer förlorat över 100 000 kronor. Totalt handlar det om betydande belopp, säger Håkan Carlsson.

Då personen i samtalen med de äldre personerna har talat om deras sjukdomar har polisen tillsammans med sjukvården undersökt om det förekommit dataintrång eller att den misstänkte kommit över patientjournaler på annat sätt.

– Men vi har inte sett något som tyder på det i något fall. Vi är övertygade om att uppgifterna om deras sjukdomar kommit fram under samtalet och att han sedan spunnit vidare på det.

Polisen vill i nuläget inte heller säga hur den misstänkte ställer sig till anklagelserna eller om det finns några möjligheter för de drabbade att få tillbaka sina pengar.

Personen ska nu utlämnas till Sverige. Det innebär att utredningen nu går in i nästa fas med bland annat förhör med den misstänkte.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News