Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Fann flera strategier för att undvika jojo-bantning

Publicerad: 31 oktober 2013, 10:08

Foto: Photos.com

Läkemedel, måltidsersättning och högproteinkost hjälpte personer som tappat mycket vikt att inte gå upp igen.


Forskare vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har i en metaanalys gått igenom 20 studier där strategier för att hålla vikten efter lågkaloridieter har utvärderats. Sammantaget ingick drygt 3 000 personer i studierna. På 3-16 veckor hade dessa i snitt gått ner 12,5 kg.

Enligt resultaten höll personerna som använt fetmaläkemedel, måltidsersättningar eller hade gått på högproteinkost vikten bättre än dem som ingick i kontrollgrupperna. De som hade tagit måltidsersättning hade ökat 3,9 kg mindre i vikt på 12 månader än dem som ingått i kontrollgrupper. För dem som ätit kost med högt proteininnehåll var skillnaden 1,5 kg under fem månader. Och för dem som använde läkemedel var skillnaden 3,5 kilo på 18 månader.

– Läkemedelsbehandling mot fetma har dock visat sig vara förenat med risk för biverkningar, vilket gjort att de mest verkningsfulla preparaten drogs in helt och hållet för några år sedan. Måltidsersättningar och högproteinkost är däremot effektiva åtgärder som var och en kan utföra, säger Erik Hemmingsson, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Ett oväntat resultat i analysen var att signifikanta resultat inte uppnåddes med motion. Enligt forskarna kan en förklaring vara att en av studierna där träning testades inkluderade relativt sjuka patienter som fick en särskilt anpassad sjukgymnastik.

Kosttillskott fanns också med som en strategi som utvärderades, men där sågs ingen effekt.

Studien är till viss del finansierad av företaget Cambridge Manufacturing Company Limited som säljer rådgivning om viktminskning.

Läs abstract:

Kari Johansson med flera. Effects of anti-obesity drugs, diet, and exercise on weight-loss maintenance after a very-low-calorie diet or low-calorie diet: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. American Journal of Clinical Nutrition. Publicerad online 20 oktober 2013.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev