söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Färre äldre träffar läkare i Stockholm

Publicerad: 9 juni 2017, 09:49

När ersättningsmodellen ändrades fick färre träffa läkare i Stockholm. Störst är skillnaden för de mellan 75 och 84 år.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Den 1 januari 2016 ändrade Stockholms läns landsting ersättningsmodellen för husläkarverksamheten. I korthet innebar detta att besöksersättningen för läkarbesök minskade och att mottagningarna fick högre ersättning per listad patient och för sjuksköterskebesök.

Målet var att utveckla vården för de kroniskt sjuka och vårdtunga samt att erbjuda lättare fall sjuksköterskebesök eller telefonrådgivning, eller genom nya arbetsformer.

En utvärdering som nu gjorts visar att sjuksköterskebesöken över lag har ökat, med tio procent, medan läkarbesöken minskat med sex procent.

Mest minskade läkarbesöken för Waranordination. Under 2016 ses en nedgång med 17 procent.

Om husläkarmottagningarna ändrat arbetssätt är svårare att slå fast. Men fyra av fem vårdcentraler har startat äldremottagningar och nästan varannan har öppnat astma-/kol-mottagning.

Den patientkategori som inte träffar läkare lika ofta längre är framför allt de mellan 75 och 84 år. Där ses en minskning med tio procent.

Även fysiska läkarbesök, av barn under fem år, har minskat, med nästan lika mycket, nio procent.

– Vi ville att husläkarna skulle få mer tid för patienterna med störst vårdbehov, och att fler patienter med enklare besvär skulle få snabbare hjälp av sjuksköterskor, och det är dit vi är på väg, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L), till SVT Nyheter Stockholm.

Någon skillnad mellan privata och offentliga husläkarmottagningar syns inte, enligt rapporten.

Däremot noteras att de tre mottagningar som valt att behålla den tidigare ersättningsmodellen har ökat antalet läkarbesök med tolv procent.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev