tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Färre dödsfall med mindre paket

Publicerad: 8 februari 2013, 08:52

Foto: Photos.com

Antalet dödsfall av paracetamolförgiftning minskade efter en lag som gjorde storleken på värktabletternas förpackningar mindre.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I Storbritannien finns en lag som begränsar storleken på förpackningarna av paracetamolpiller sedan 1998. På apotek säljs läkemedlet i paket med max 32 tabletter och i övriga butiker får förpackningarna innehålla som mest 16 piller.

En studie som presenteras i British Medical Journal, BMJ, pekar på att lagen har haft stor effekt på antalet dödsfall. Forskarna har gått igenom statistik från åren före lagändringen och fram till 2009. Under de elva åren efter lagen bedöms antalet dödsfall ha minskat med 43 procent, vilket innebär att 765 personer färre miste livet jämfört med tidigare.

Intervjuer med personer som vårdats för paracetamolförgiftning har tidigare visat att överdoseringar i många fall handlar om en impulshandling och att den förgiftade svalt de piller som funnits i hemmet.

Den nya studien visar också skriv en minskning av antalet listade för en levertransplantation på grund av paracetamolskador med 61 procent efter att lagen infördes. Däremot var effekten inte stor när det gäller faktiska levertransplantationer.

Antalet förgiftningsfall av paracetamol totalt sett minskade däremot inte.

Forskarna anser att de mindre förpackningarna till stor del ligger bakom fler räddade liv.

– Även om en del av förklaringen kan vara förbättrad sjukhusvård i samband med paracetamolöverdoser, så tror vi att minskningen till stor del beror på att lagen infördes, säger Keith Hawton, professor vid University of Oxfords självmordsforskningscenter, till BBC News.

I Sverige säljs paracetamol receptfritt i förpackningar om 20 tabletter, en minskning från tidigare 30 tabletter.

Se abstract:

Keith Hawton med flera. Long term effect of reduced pack sizes of paracetamol on poisoning deaths and liver transplant activity in England and Wales: interrupted time series analyses. BMJ 2013; 346 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.f403 (Published 7 February 2013)

Relaterat material

Giftinformationscentralen vill receptbelägga värktabletter

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev