Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Färre sjuka vårdas på sjukhus

Publicerad: 27 oktober 2008, 15:03

Färre sjuka vårdas på sjukhus

Antalet personer som får sjukhusvård i Sverige har minskat under de senaste 20 åren. Utvecklingen gäller nästan alla sjukdomar, enligt Socialstyrelsen.


Den nya rapporten från Socialstyrelsen bygger på uppgifter om alla vårdtillfällen som har registrerats i myndighetens eget patientregister under de senaste 20 åren. 1987 vårdades 875 000 personer för en sjukdom inom den svenska slutenvården. 2007 var motsvarande siffra 791 000.

Tydligast är utvecklingen när det gäller ögonsjukdomar. Där har antalet patienter minskat med hela 77 procent. Hudsjukdomar, hormonrelaterade sjukdomar, sjukdomar i köns- och urinorgan, medfödda missbildningar och psykiska sjukdomar är andra kategorier där patienterna är betydligt färre i dag än för 20 år sedan.

Enligt Socialstyrelsen hänger utvecklingen samman med att den svenska sjukvården har förändrats under de senaste två decennierna. Nedläggningar och sammanslagningar av sjukhus har inneburit att antalet platser inom slutenvården minskat. Samtidigt gör den medicinska utvecklingen att fler kan få rätt vård inom öppenvården.

På några områden har antalet patienter som vårdas på sjukhusen blivit fler än 1987. Det gäller bland annat kroniska njursjukdomar, prostataförstoring och inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen. Dessutom har antalet patienter som blivit psykiskt sjuka på grund av alkohol eller narkotika ökat.

Läs rapporten:

Sjukdomar i sluten vård 1987–2007

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev