Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Filmer ska utbilda patienter om psoriasis

Publicerad: 28 oktober 2022, 04:00

Karin Olsson, verksamhetsutvecklare (t.v) och överläkare Birgitta Stymne (t.h).

Montage: Psoriasisförbundet/Anne Stiernquist

Filmer som utbildar hela landets psoriasispatienter kan snart bli verklighet. Det innebär stöd i patientutbildning för både hudspecialister och i primärvården.

Ämnen i artikeln:

HudPsoriasisEksemSocialstyrelsenVästra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhusetPrimärvårdToppnyheterToppnyheter Hud

Lotta Fredholm

redaktionen@dagensmedicin.se


I Socialstyrelsens nationella riktlinjer från 2019 trycker man på patientdeltagande och vikten av patientutbildning vid psoriasis. Något som man har tagit fasta på inom Västra Götalandsregionen, berättar Karin Olsson, verksamhetsutvecklare och koordinator vid regionalt processteam psoriasis.

– Vi har på Sahlgrenska under många år haft psoriasisutbildning i grupp, sedan våren 2020 digitalt. Deltagarna får vid sex tvåtimmarspass grundutbildning om sjukdomen, om samsjuklighet, egenvård med mera, säger hon.

Läs också: Laser fixar svårläkta sår snabbare i Skellefteå

Utbildningen ges under en sexveckorsperiod en gång per termin, så för att göra informationen mer tillgänglig har man nu tagit fram sex stycken tre minuter långa utbildningsfilmer.

– Det blir förstås väldigt komprimerat och till skillnad från utbildningen går det inte att diskutera eller ställa frågor, men filmerna berör de delar som annars tas upp, säger Karin Olsson.

Målgruppen är psoriasispatienter inom hudsjukvården. Filmerna kan också användas till patienter i primärvården.

– Och även vårdpersonal som börjar inom hud, men som kommer från andra delar av vården, kan ha glädje av filmerna, säger hon.

Filmerna visades nyligen för medlemmar i nationella arbetsgruppen för psoriasis. Arbetsgruppen visade enligt Karin Olsson intresse för att med vissa modifieringar – som att ta bort referenser till VGR, eller ännu tydligare betona vikten av rökstopp – göra filmerna till ett nationellt projekt, tillgängliga i hela landet.

Birgitta Stymne, överläkare vid hudkliniken vid universitetssjukhuset i Linköping och ordförande i den nationella arbetsgruppen, lyfter vikten av jämlik vård.

– Inom arbetsgruppen arbetar vi mot den underbehandling och ojämlikhet inom psoriasisvården som Socialstyrelsen definierat. För just psoriasispatienter finns också mycket att vinna på bättre kunskap om den egna sjukdomen för att med goda levnadsvanor minska sjukdomsbördan, säger hon.

Kortfilmerna kan också utgöra underlag för längre psoriasisskolor.

– Varje region behöver då inte själv uppfinna hjulet, utan här har vi ett vetenskapligt baserat material att utgå ifrån. Och nydiagnostiserade patienter, som kanske är blockerade då de får beskedet om att de har en kronisk sjukdom, kan i lugn och ro titta igenom filmerna hemma och sedan ta med sig eventuella frågor till sitt nästa läkarbesök, säger Birgitta Stymne.

Dock återstår att ta ställning till var filmerna ska tillgängliggöras.

– Det vore naturligt för patienterna om de fanns att se via 1177, men de ska ju även gå att länka till dem från exempelvis Psoriasisförbundets hemsida, säger Karin Olsson.

Läs också: Stockholmsbarn får tre gånger oftare mjukgörare än barn i VGR 

Kort om psioriasis

300 000 personer i Sverige beräknas vara drabbade av psoriasis. Sjukdomen påverkar såväl huden som inre organ och vid svår psoriasis ökar risken för att samtidigt drabbas av exempelvis hjärt-kärlsjukdom.

Sex filmer är på gång

Alla filmer är inte helt klara, men beräknas finnas färdiga i början av 2023.

Filmernas innehåll:

1. Om sjukdomen psoriasis

2. Samsjuklighet med psoriasisartrit

3. Övrig samsjuklighet

4. Egenvård och behandling (om smörjbehandling och kortison)

5. Egenvård och hälsosamma levnadsvanor

6. Behandling när egenvård inte räcker (om systemisk läkemedelsbehandling, ljusbehandling och klimatvård)

Projektet finansieras av Spirastipendium och Västra Götalandsregionen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev