Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Finns drömmen om primärvården?

Publicerad: 7 januari 2015, 14:05

Regionerna Jönköpings län och Östergötland gör ett försök att bredda debatten om primärvårdens framtid.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

”Drömmen om svensk primärvård – finns den och hur ser den ut?” Frågorna ställs på en särskild webbplats inför den nationella primärvårdskonferens som ska äga rum i september i Jönköping. Där har politiker, medarbetare, chefer och allmänhet möjlighet att tycka till om vad som känns mest angeläget för dagens primärvård.

23 bloggare är engagerade och till skaran som redan finns på webbplatsen hör författaren Bodil Jönsson, Anders Ekholm, vice vd vid Institutet för framtidsstudier, Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare på Sveriges Kommuner och Landsting, och nu senast regiondirektör Agneta Jansmyr.

Styrgruppen för den nationella primärvårdskonferensen räknar med mellan 700 och 800 deltagare från hela landet.

Ingen vårdgren har varit föremål för så många politiska ingrepp som primärvården, konstaterade Dagens Medicin vid en granskning hösten 2014. Trots det har tillväxten varit blygsam under de senaste 20 åren och de regionala skillnaderna har ökat dramatisk. Det sistnämnda gäller framför allt tillgången på fasta läkare.

Årets nationella primärvårdskonferens bör vara den nionde i ordningen, enligt hälso- och sjukvårdsstrategen Bengt Ardenvik i Region Skåne. Den första konferensen ägde rum i Gävle 1997 och sedan dess har arrangemanget gått runt mellan landstingen och regioner i stort sett vartannat år.

VIVIANNE SPRENGEL

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev