Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Fler anmäler biverkningar

Publicerad: 8 maj 2015, 09:19

Thinkstock

Allmänheten anmäler allt oftare de biverkningar som de får av läkemedel. Läkemedelsverket tog i fjol emot 34 procent fler än året innan.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Under 2014 inkom det totalt emot 6 781 rapporter om biverkningar till Läkemedelsverket. En majoritet av dem, 5 421 stycken, kom från hälso- och sjukvården. Detta är en ökning med åtta procent jämfört med året innan.

Även konsumenterna ökade sin rapportering. Från dem kom1 360 stycken, en ökning med 34 procent jämfört med 2013.

Av de anmälningar som kommit från sjukvården bedöms 3 000 som allvarliga biverkningar. Hälften berör personer över 65 år.

Två antikoagulantia, warfarin och rivaroxaban, är bland de mest rapporterade substanserna från sjukvården. Där rapporteras främst om hjärnblödning. För ACE-hämmaren enalapril finns flera rapporter som beskriver angioödem, det vill säga svullnader.

Från konsumenterna kom 25 rapporter om narkolepsi efter influensavaccination med Pandemrix som gavs 2009 och 2010.

– Många biverkningar som rapporteras är redan kända, men för att vi ska kunna hitta och utreda ovanliga eller okända biverkningar är rapporteringen viktig. Dessutom kan vi via rapporterna även hitta möjliga kvalitetsbrister och få kunskap om felaktig användning av läkemedlet, säger Kerstin Jansson, chef på enheten för läkemedelssäkerhet i ett pressmeddelande.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev