Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Fler asylsökande genomgår undersökning på vårdcentral

Publicerad: 30 mars 2009, 09:30

Fler asylsökande genomgår undersökning på vårdcentral

Allt fler asylsökande som är nya i landet genomgår en hälsoundersökning. Det visar en undersökning gjord av SKL.


2007 genomgick 45 procent av alla nyanlända asylsökande en hälsoundersökning eller ett hälsosamtal. 2008 var motsvarande siffra 60 procent. Undersökningen från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar att över 3 000 asylsökande fick dubbla hälsosamtal.

Hade dessa samtal i stället getts till nyanlända kunde siffran för 2008 ha varit uppe på 75 procent, menar SKL.

Varje landsting ska snarast erbjuda alla asylsökande en hälsoundersökning så snart de bosatt sig inom landstinget och blivit registrerade vid en förläggning. För varje undersökning betalar staten ut en schablonersättning.

– Det är glädjande att vi kan se en stor förbättring när det gäller hälsoundersökningar på nyanlända asylsökande, säger Göran Stiernstedt, som är direktör på avdelningen för vård och omsorg vid SKL, i ett pressmeddelande.

Landstingen uppger att det många gånger kan vara svårt att nå ut till de asylsökande med kallelser om hälsosamtal. Även tidsbrist på små vårdcentraler uppges som ett skäl till att det ibland är svårt att erbjuda hälsoundersökningar.

För att så många asylsökande som möjligt ska kunna erbjudas hälsoundersökningar är det viktigt med väl fungerande rutiner. Socialstyrelsen fick 2007 ett uppdrag från regeringen att utforma riktlinjer för hälsoundersökningar men uppdraget har ännu inte redovisats.

Läs rapporten:

Sjukvård åt asylsökande, omfattning och kostnader år 2008 (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev