Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Fler besöker primärvården i avgiftsfritt Sörmland

Publicerad: 4 januari 2019, 12:17

Mattias Claesson (C), landstingsråd i Region Sörmland.

Foto: Mostphotos

50 000 fler patientbesök har Region Sörmlands vårdcentraler fått ta emot sedan patientavgiften inom primärvården slopades, men akutsjukvården har trots det inte avlastats.


Ämnen i artikeln:

Landstinget SörmlandAkutsjukvård

Region Sörmland blev i januari 2017 först ut i Sverige med en finansieringsmodell som innebär att patienter inte behöver betala någon avgift för besök på regionens vårdcentraler, från att tidigare ha legat på mellan 100 och 150 kronor. Samtidigt höjdes avgiften för akutbesök på sjukhusen från 300 till 400 kronor.

Enligt siffror som lokaltidningen Sörmlandsbygden nu publicerat har också vårdcentralerna belastats hårdare sedan satsningen infördes. Antalet besök har gått upp med 50 000 årligen, och ligger på ungefär 800 000 totalt på ett år. Däremot har akutsjukvården, som varit tyngd i regionen, inte avlastats. Men enligt landstingsrådet Mattias Claesson (C), som förespråkat förändringen, justerades inte avgifterna primärt för att lätta bördan på akutmottagningarna.

– Som journalist vill man gärna koppla ihop det faktum att vi höjt avgifterna inom slutenvården med att vi skulle vilja styra patienter mot primärvården, men det var framförallt en fråga om finansieringstäckning och att det skulle minska administrationen på vårdcentralerna när man inte har kassafunktionen på samma sätt, säger Mattias Claesson.

När den här satsningen på avgiftsfri primärvård infördes presenterades den av flera medier som ett sätt att avlasta akutsjukvården, som ska ha varit belastad. Är det alltså en missuppfattning?

– Vi har väl uttryckt oss som att det skulle kunna bli en effekt men det har inte varit huvudsyftet.

Reformerna har minskat regionens intäkter med 15 till 16 miljoner kronor om året, enligt Mattias Claesson. Men han tycker ändå att fördelarna i form av minskad administration väger upp för intäktstappet.

– Det är bedömningen och syftet var ju också att det här skulle sänka trösklarna för de som har det sämst ställt i samhället att få möjlighet att få vård, och det hoppas jag att vi uppnått också. Vi ser att ökningen av besök framförallt är bland kvinnor över 65 år.

Sedan valet styr Centerpartiet i regionen tillsammans med Socialdemokraterna och Vård för pengarna. Det sistnämnda partiet har uttryckt en önskan tidigare om att återinföra patientavgift i primärvården.

– I dagsläget finns det ingenting som säger att vi kommer ändra på någonting. Vi väntar in en rapport som om ett par veckor och som kommer ge lite mer djupanalys, bland annat vad personalen inom primärvården tyckt om det här. Vi tar det som grund för vidare diskussion, säger Mattias Claesson.

Relaterat material

M och SD vill ha tillbaka avgift i primärvården

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev