Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Fler experter gav längre sjukskrivning

Publicerad: 30 september 2013, 08:36

En tidig bedömning av fler experter än läkare av smärtproblem och psykiatriska besvär ledde till längre sjukskrivningar i en svensk studie.


Så kallad multidisciplinär bedömning vid sjukskrivningar visade sig tvärtemot vad forskarna vid Uppsala universitet hade förväntat sig ge ett ökat antal sjukskrivningsdagar, skriver Upsala Nya Tidning. Forskarna bjöd in 58 patienter att delta och studien omfattar 33 patienter som sjukskrivits för psykiatriska besvär och/eller smärta i rygg, armar eller ben vid en vårdcentral i Sverige.

Slumpvis delades patienterna in i två grupper där den ena endast träffade läkare och den andra gruppen bedömdes av läkare, sjukgymnast, psykoterapeut och arbetsterapeut inom en vecka från det att sjukskrivningen inletts.

Tre månader senare var en högre andel av de patienter som träffat fler specialister fortfarande sjukskrivna och antalet sjukskrivningsdagar vad betydligt fler i den här gruppen.

– Man kan bara spekulera i att en tidig multidisciplinär bedömning sätter så mycket fokus på symtom och besvär att en del patienter känner sig sjukare än de egentligen är, säger Lars Carlsson, distriktsläkare och doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala  universitet, till UNT.

Fler studier krävs, enligt forskarna, för att ta reda på vilka patientgrupper som kan ha nytta av multidisciplinär bedömning.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev