Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Fler läkare och sjuksköterskor per invånare

Publicerad: 23 februari 2015, 10:19

Thinkstock

Tillgången till läkare och sjuksköterskor ökar i Sverige och landet ligger nära toppen i EU-området. Men efterfrågan är större.


Socialstyrelsen har sammanställt tillgång och efterfrågan på vårdpersonal och dessutom jämfört Sverige med andra länder inom EU och EES-området. Läkartätheten är den fjärde högsta och när det gäller sjuksköterskor ligger Sverige på en femteplats i området.

Tillgången på läkare ökade med tio procent mellan 2007 och 2012, i förhållande till befolkningen, uppger Socialstyrelsen. Sjuksköterskorna blev 4 procent fler i förhållande till befolkningen under samma period. En ökning som främst beror på att fler utbildas. Dessutom ökar inflödet av vårdpersonal till Sverige från andra länder.

Men tillgången till specialistsjuksköterskor minskade samtidigt med 6 procent. Det är en av grupperna där efterfrågan är större än tillgången, framför allt gäller det inom psykiatrisk vård, anestesi- och intensivvård, operationssjukvård och geriatrisk vård. Det gäller även barnmorskor, där den regionala variationen är stor, och vissa specialistläkare, särskilt inom allmänmedicin och psykiatri.

Relaterat material

Stor brist på läkare på vårdcentralerna

Nu kartläggs läkarbristen

Årets sommarläge det tuffaste på länge

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev