måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Fler rapporter efter utbildning

Publicerad: 13 maj 2013, 05:30

Utbildning gjorde att fler sjuksköterskor rapporterade in biverkningar till Läkemedelsverket, visar en ny avhandling.


I en avhandling om biverkningsrapportering har receptarien och forskaren Elisabet Ekman undersökt flera aspekter av rapportering av biverkningar.

Hon har bland annat utbildat sjuksköterskor i att skriva biverkningssrapporter och kunnat se att de som fått utbildning oftare meddelar Läkemedelsverket vid misstänkta biverkningar.

Av avhandlingen framgår också att den vanligaste orsaken till att oönskade sidoeffekter inte rapporteras är att de redan är välkända. Hur allvarlig en biverkan bedöms är ofta avgörande för om den rapporteras in.

Ett oväntat fynd var att många läkare som intervjuades var negativa till att också sjuksköterskor skulle få rapportera. Nära 30 procent av läkarna ansåg inte att också sjuksköterskor skulle göra det.

I dag ska både läkare, sjuksköterskor och farmaceuter rapportera misstänkta läkemedelsbiverkningar. Men vid tillfället då studien utfördes var det enbart läkare och vissa sjuksköterskor, de som jobbade inom skolhälsovården och de med förskrivningsrätt, som skulle rapportera.

– Det var framför allt yngre läkare som ansåg att sjuksköterskor inte skulle rapportera biverkningar. Jag vet inte varför det är så, men en möjlig orsak är att de yngre är mer osäkra i sin yrkesroll.

Avhandlingen har lagts fram vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Läs avhandling:

Elisabet Ekman. Pharmacovigilance – spontaneous reporting in healthcare.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev