Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Fler ställer frågor om alkohol

Publicerad: 26 maj 2009, 09:40

Fler ställer frågor om alkohol

Foto: Foto: Photos.com

Personalen inom vården blir allt bättre på att fråga patienterna om deras alkoholvanor. Det visar en färsk enkätundersökning.


Undersökningen har gjorts som en del i riskbruksprojektet vid Statens folkhälsoinstitut. Syftet med satsningen är att utbilda vårdpersonal och göra frågorna om alkohol till ett naturligt inslag vid kontakterna med patienter.

Jämfört med motsvarande mätning för tre år sedan har antalet som svarar att de ofta eller alltid frågar patienterna om deras alkoholvanor ökat inom flera yrkesgrupper. Störst är uppgången bland distriktssköterskorna, där andelen har fördubblats upp till drygt 50 procent.

Bland ST-läkarna har motsvarande andel ökat från 45 till 56 procent. Även bland allmänläkarna märks en uppgång, från 50 till 58 procent.

Svante Pettersson, projektchef för riskbruksprojektet, kopplar samman utvecklingen med de utbildningar som har genomförts inom ramarna för satsningen.

– Hur mycket utbildning man har fått i motiverande samtal påverkar starkt hur ofta man frågar sina patienter om deras alkoholvanor. Ju längre utbildning man fått, desto oftare ställs frågan och desto mer effektiv uppfattar man sig, säger han i ett pressmeddelande.

Läs mer:

”Riskbruksprojektet 2008-2009 – arbetet i lands-tingen” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev