Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Flitigare gångare hade bättre hjärt-kärlhälsa

Publicerad: 21 december 2013, 07:00

Personer med förstadium till diabetes och som ökar sitt dagliga promenerande med 20 minuter kan räkna med 8 procents lägre risk att insjukna i hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Nu kommer ytterligare belägg för att fysisk aktivitet är bra för hälsan. Det är ett internationellt forskarlag som följt upp deltagare i en randomiserad läkemedelprövning, där man också studerade hur många steg deltagarna tog per dag i början av studien och efter ett år.

Varje ökning av den dagliga promenaddosen med 2 000 steg var kopplad till en 8 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller kardiovaskulär död under en femårsperiod.

2 000 steg motsvarar ungefär 20 minuters promenad i normal takt.

När forskarna bara jämförde hur mycket man promenerade vid starten av studien såg de att samma skillnad mellan deltagarna var kopplad till 10 procents lägre risk att drabbas av en hjärt-kärlrelaterad händelse.

Totalt ingick 9 306 personer i studien. De hade alla nedsatt glukostolerans men inte diagnostiserad diabetes typ 2. Vidare hade deltagarna antingen existerande hjärt-kärlsjukdom eller minst en riskfaktor för sådan sjukdom.

Läs abstract till studien

Thomas Yates med flera. Association between change in daily ambulatory activity and cardiovascular events in people with impaired glucose tolerance (NAVIGATOR trial): a cohort analysis. Lancet, publicerad online den 20 december 2013. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)62061-9

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev