fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Förlängt för Reepalus Lov-utredning

Publicerad: 15 oktober 2015, 12:13

Utredaren Ilmar Reepalu får ett år till på sig innan han måste redovisa förslaget om etableringar i primärvården och lagen om valfrihetssystem, Lov.

Ämnen i artikeln:

VälfärdsutredningenVinster i välfärdenVårdpolitik

Senast den 1 november 2016 ska han därmed komma med sitt huvudbetänkande som både ska omfatta Lov och den större frågan om vinster i välfärden. Det blir följden av det beslut som regeringen fattade på torsdagen.

Ilmar Reepalu (S) slog larm till civilminister Ardalan Shekarabi (S) om att frågan om Lov innehåller mer komplicerade frågeställningar än väntat och att det kräver ytterligare analysarbete, vilket Dagens Medicin tidigare rapporterat.

Färdriktningen för utredningen är utstakad i förra höstens överenskommelse med Vänsterpartiet om vinster i välfärden och i direktiven till utredningen: landstingen och regionerna ska inte längre vara tvungna att ha Lov i primärvården. Vårdföretag och andra aktörer ska inte kunna bestämma var de ska öppna en ny vårdcentral med offentlig finansiering.

Dagens ordning med en så kallade fri etableringsrätt inskränker den kommunala självstyrelsen, anser regeringen.

Vårdföretagen och politiker i allianspartierna anser att det sedan valet ligger en våt filt över utvecklingen av de privata företagen i primärvården. Många vittnar om att bankerna inte längre lånar ut kapital till investeringar.

Redan förra hösten försökte regeringen och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) avskaffa den fria etableringen i primärvården, men stötte på patrull i lagrådet och i riksdagens majoritet.

Relaterat material

Vårdföretagarna ser inga alternativ till Lov

Vinstutredningen nytt försök att avskaffa tvånget i vårdvalet

Reepalu vill skjuta upp Lov-utredning

Ord och inga visor om regeringens Lov-politik

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev