Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Förlorad förmögenhet förknippat med livsfara

Publicerad: 5 April 2018, 10:58

Ingen hälsokur att blir av med sina pengar på kort tid.

Foto: Thinkstock

Att plötsligt bli av med sina ekonomiska tillgångar kan innebära en ökad risk att dö i förtid enligt en amerikansk studie.


Personer som under en tvåårsperiod förlorat 75 procent eller mer av sina besparingar, tycks löpa en 50 procents ökad risk att dö oavsett orsak under de närmaste 20 åren, jämfört med personer som har en intakt ekonomi.

Resultaten från studien, som publiceras i Jama, visar att riskökningen var lika stor för både män och kvinnor, men var något högre för de som också förlorat sin bostad.

I sitt arbete använde forskarna data från Health and Retirement Study, ett register som samlar in uppgifter om individers ekonomiska situation vartannat år och även registrerar antalet dödsfall. Totalt analyserades uppgifter om nästan 9 000 personer och de som fick en hastigt försämrad ekonomi förlorade i genomsnitt 100 000 dollar.

Forskarna klargör att det inte går att säga något om orsakssambandet mellan förlorade pengar och en ökad dödsrisk. De resonerar kring att en hastigt försämrad ekonomi kan leda till att personer lägger mindre pengar på hälsofrämjande tjänster och varor. Att plötsligt få betydligt sämre ekonomi kan också öka risken för psykisk ohälsa, vilket kan vara en bidragande orsak, skriver de.

Data samlades in mellan 1994 och 2014 och personerna var mellan 51 och 61 år vid studiens början.

Läs abstract till studien:

Lindsay Pool med flera. Association of a Negative Wealth Shock With All-Cause Mortality in Middle-aged and Older Adults in the United States. Jama, publicerad online 3 april 2018. Doi: 10.1001/jama.2018.2055

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev