onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Förlorar dansk ursprungslegitimation - behåller den svenska

Publicerad: 31 juli 2017, 08:23

En man mister sin danska och därmed sin norska läkarlegitimation efter misstankar om grov oaktsamhet i yrkesutövandet. Den svenska legitimationen dras inte tillbaka, då lagen numera inte tillåter det.

Ämnen i artikeln:

Ivo

Mannen behåller sin svenska läkarlegitimation, trots att den danska ursprungliga legitimationen och därmed den norska legitimationen nyligen har blivit indragna. Detta då han inte är verksam i Sverige, utan bor i Danmark. Lena Åkesson, som är utredare på Ivo, säger till Dagens Medicin att det saknas lagrum för att dra tillbaka den svenska läkarlegitimationen med det underlag som finns.

– Det norska beslutet baseras i sin helhet på att läkaren har mist sin läkarlegitimation i Danmark, vilket är i enlighet med den norska lagstiftningen, säger hon.

Tidigare fanns en liknande skrivelse i Sverige i patientsäkerhetslagen fram till 2016 om att en legitimation som återkallas i ursprungslandet också kan återkallas i Sverige. Den finns inte numera och därför finns ingen laglig grund för ett återkallande på det sätt som har skett i Norge, säger Lena Åkesson.

Ifall Ivo upptäcker att läkaren är verksam i Sverige och då uppvisar allvarliga brister i sin yrkesutövning, så kan myndigheten bereda ett ärende i Sverige. Utredning kan även ske om personen fälls i domstol för exempelvis brott som kan kopplas till läkarens yrkesutövning, säger Lena Åkesson.

Mannen är misstänkt för grov oaktsamhet i yrkesutövandet i Danmark. Detta har lett till att den danska legitimationen dragits in. Därefter, baserat på det danska beslutet, drog norska myndigheter in legitimationen.

Händelserna i Sverige har enligt Sydsvenskan ägt rum 2011 i en lägenhet i Rosengård. Läkaren nekar till att ha utfört omskärelse eller andra kirurgiska ingrepp och hävdar att det endast handlade om rådgivning. Socialstyrelsens och polisens vittnesmål bedömdes som mer trovärdiga och läkaren ansågs enligt dessa ha försökt vilseleda utredarna.

För detta fick läkaren kritik och beslut fattades om att vid upprepade händelser i Sverige skulle legitimationen dras in i Sverige. Då mannen numera bor i Danmark och inte har varit verksam i Sverige sedan dess har något skäl att dra in den svenska legitimationen inte uppkommit.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev