Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Försenat avtal för hyrläkare ökar kostnader

Publicerad: 25 oktober 2017, 08:06

Foto: Thinkstock

Västerbottens landsting åtog sig att sköta upphandlingen av ramavtal för hyrläkare åt Norrbotten, Jämtland Härjedalen och Västernorrland. Men upphandlingen har dragit ut på tiden, med höjda kostnader som följd.


Initialt var förhoppningen att den nya upphandlingen av ramavtal för hyrläkare skulle vara förhandlad och klar i juni tidigare i år, enligt Sveriges Radio. På grund av försening och överklagan från fem bemanningsföretag har upphandlingen dröjt.

Men hyrläkare är landstingen fortfarande i behov av, vilket de har kommit över genom bland annat lokala avtal. Men frånvaron av ett ramavtal har också lett till köp av hyrläkartjänster utan upphandlade ramavtal, så kallad direktupphandling. Direktupphandlingarna har inneburit höjda priser för Region Jämtland Härjedalen. Och i Norrbotten är man uppriktig med att köpen strider mot lagen om offentlig upphandling.

– Vi följer inte den lagstiftning som vi är skyldiga att följa när vi ska göra inköp. Men vi har ju behov av att köpa in läkare och måste garantera så att norrbottningarna får läkare när man besöker säger sjukvården, säger inköpschef Victoria Arenbro-Forsberg till P4 Norrbotten.

För tillfället är det överklagan från bemanningsföretagen, som menar att upphandlingen innehåller felaktigheter, som fördröjer avtalet. För Region Norrbotten är ett nytt avtal viktigt för att återfå bättre kontroll igen.

– Jag tycker inte vi har lika god kontroll när vi inte har ett avtal i botten. Men vi får förhålla oss till det, säger Victoria Arenbro-Forsberg till P4 Norrbotten.

Upphandlingen är i dagsläget överprövad till Förvaltningsrätten i Umeå. Helén Damlin, på upphandlingsenheten på Västerbottens läns landsting, vill inte sia om när den kan finnas på plats.

– Vi jobbar på uppdrag av landstingets ledning och påbörjar en upphandling när den kommer in och jobbar oss igenom den. Jag kan inte svara på vad det har varit för förväntningar när saker och ting ska vara på plats. Det måste i sådana fall uppdragsgivare uttala sig om, säger Helén Damlin till Dagens Medicin.

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev