Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Forskare kopplar vissa genvarianter till långt liv

Publicerad: 1 juli 2010, 18:00

Ett amerikanskt forskarlag har tagit ett steg närmare möjligheten att kunna förutsäga trolig livslängd.


Forskare vid Boston University Schools of Public Health and Medicine i Bostein, USA, har funnit ett antal genetiska markörer som de kopplar till långt liv. Genom att scanna gensekvenser för drygt 1 000 personer med en ålder över hundra år och jämföra dessa med gener hos slumpvis utvalda individer har de identifierat genvarianter särskilt vanliga hos personer som blir mycket gamla.

Med hjälp av dessa tog forskarna sedan fram en modell innehållande 150 markörer för att förutse långt liv. Modellen testades på andra personer över hundra år och slumpvis utvalda personer i en kontrollgrupp. Med en precision på 77 procent kunde det som i studien betecknas som  exeptionellt långt liv  förutses.

Hos deltagare äldre än 110 år återfanns särskilt många av de med lång livslängd associerade genvarianterna.

Forskarlaget tog också fram kluster av genvarianter som de kopplade till olika åldersrelaterade sjukdomar som demens och högt blodtryck.

Resultaten som nu publicerats kan vara ett steg mot att med genetisk testning förutse personers chanser att leva länge. Forskarna anser att det faktum att de kunde förutse långt liv med 77 procents precision visar att man med hjälp av genanalyser kan förutspå livslängd utan vetskap om andra faktorer, även om sådana förutsägelser aldrig kan bli säkra.

Studien publiceras i dag torsdag i tidskriften Science.

Läs abstract till studien:

Science, publicerad oline 1 juli 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev