Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Forskare: rekommendationer om fett kan behöva omvärderas

Publicerad: 18 mars 2014, 11:06

I en ny genomgång av studier hittar brittiska forskare inget stöd för att mättat fett skulle vara farligt för hjärthälsan – eller för att omättade fetter skulle vara bra.


Genomgången baseras på 32 observationsstudier med över en halv miljon deltagare. I den artikel som forskarna publicerar i Annals of Internal Medicine konstaterar de bland annat:

■ Att det inte fanns några säkra samband mellan intag av fleromättade omega 3- och omega 6-fettsyror och en eventuell lägre risk för kranskärlssjukdom.
■ Att personer med högre nivåer av vissa fleromättade fettsyror, som omega 3 och omega 6, insjuknade mer sällan av kranskärlssjukdom. Men när forskarna gick igenom ett flertal randomiserade studier på området så fann de inga säkra belägg för att tillägg med dessa fettsyror hade någon effekt.  
■ Att det inte fanns något samband alls mellan intag av mättat fettsyror eller plasmanivåerna av sådana fettsyror och risk att insjukna i kranskärlssjukdom. Detta fynd tror dock forskarna delvis förklaras av att konsumtion av vissa ”snacks” är underrapporterat i studierna.  
■ Att det inte heller fanns något samband mellan intag eller plasmanivåer av enkelomättade fettsyror och risk för kranskärlssjukdom. De fann dock en koppling mellan intag av enkelomättade transfetter och risk för sådan sjukdom.

Forskarna påpekar att det finns flera svagheter i analysen, som att det fanns relativt lite med data över hur nivåerna av vissa fettsyror kopplas till hjärtsjukdom samt att vissa typer av resultat oftare publiceras i den vetenskapliga litteraturen.

Deras slutsats blir ändå att de inte hittade några klara belägg som skulle stödja nuvarande rekommendationer som fokuserar på högt intag av fleromättade fetter och lågt intag av mättat fett. Forskarna skriver att rekommendationerna därför kan behövas omvärderas.

Läs abstract till studien:

Rajiv Chowdhury med flera. Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Annals of Internal Medicine 2014: 160: 398–406. DOI: 10.7326/M13-1788

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News