Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Forskare undersöker psykologin bakom att ta emot mutgåvor

Publicerad: 14 september 2010, 20:00

Påminnelser om hur jobbigt det var att plugga medicin fick ST-läkare i USA att acceptera presenter från läkemedelsindustrin, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Varför känner sig många läkare bekväma med att ta emot gåvor från läkemedels- och medicinteknikföretag när detta kan leda till etiskt tveksamma intressekonflikter?

Den frågan ställde sig två forskare vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, USA. I en studie har de nu undersökt vilken typ av psykologiska processer som läkare använder för att berättiga att ta emot sådana gåvor.

De lät 301 ST-läkare svara på en webbenkät om deras syn på intressekonflikter i samband med att läkare accepterar presenter från industrin. Tre typer av enkäter användes där ordningen på frågorna varierades.

En del av läkarna lottades till att först svara på frågor om sina uppoffringar under studietiden, bland annat om hur stora studielån de hade och hur mycket de sovit och arbetat.

I denna grupp ansåg 47,5 procent att det var acceptabelt att ta emot industrigåvor. Motsvarande siffra i en kontrollgrupp som fick svara på frågor om uppoffringar i slutet av enkäten var enbart 21,7 procent.

Deltagarna fick också ange i vilken utsträckning de höll med om påståendet ”Vissa läkare tycker att stagnerande löner och ökande skulder i den medicinska professionen berättigar att ta emot gåvor och andra former av kompensationer från läkemedelsindustrin”.

Merparten höll inte med om påståendet, men de som exponerats för påståendet innan de svarade på frågor om sin syn på intressekonflikter blev ännu mer välvilliga i synen på industrigåvor. I denna grupp ansåg 60,3 procent att det var ok att ta emot sådana presenter.

Enligt forskarna bidrar studien till att förklara hur välmenande läkare använder uppfattade svårigheter för att berättiga att ta emot presenter som kan innebära intressekonflikter.

Resultaten baseras på enkätsvar från ST-läkare inom allmänmedicin och pediatrik som var verksamma i delstaten Pennsylvania i USA

Studien publiceras i dag, tisdag, i tidskriften Jama.

Läs abstract till studien:

Jama, 2010; 304:1204–1211

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev