Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Forskare varnar för exponering för talk

Publicerad: 28 september 2015, 10:00

Foto: Thinkstock

Två arbetare på en chokladfabrik fick lungsjukdom sedan de inandats talk som används i tillverkningsprocessen.


Ämnen i artikeln:

ERS

Det är forskare i Nederländerna som beskriver de här patientfallen vid en presentation på ERS-kongressen i dag måndag.

De studerade anställda på en chokladfabrik där en medarbetare redan år 2012 hade konstaterats ha fått lungsjukdom orsakad av talkexponering.

Enligt forskarna är det sådan exponering en känd hälsofara inom till exempel gruvindustrin. Men på den aktuella fabriken kände man inte till den här faran utan såg på talk som ett ofarligt tillsatsämne.

Talk orsakar en inflammation i lungorna vilket i sin tur kan leda till lungfibros och andningssvikt. I vissa fall svarar sjukdomen på kortison.

Efter att forskarna gått igenom samtliga anställdas exponering för talk och sedan undersökt vissa med datortomografi konstaterade de att ytterligare en person och möjligen två till hade drabbats av sjukdomen.

Företaget i fråga har nu vidtagit åtgärder för att begränsa exponeringen för talk. Forskarna misstänker dock att de kan finnas dolda fall av sjukdomen hos arbetare på andra fabriker inom livsmedelssektorn.

Läs abstract till studien:

Jos Rooijackers med flera. Surveillance in talc exposed workers in a chocolate products plant. Presenterad på ERS-kongressen den 28 september 2015.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ERS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev