onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Forskning saknas om svårläkta sår

Publicerad: 26 augusti 2014, 06:18

Det vetenskapliga underlaget för behandling av svårläkta sår hos äldre är skralt, konstaterar SBU i en ny rapport.


Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, har gjort en systematisk genomgång av den vetenskapliga dokumentationen för förebyggande och behandling av svårläkta sår hos äldre. Hit räknas bensår, fotsår hos personer med eller utan diabetes och trycksår. De svårläkta såren orsakar stora problem och lidande för många patienter samtidigt som de kräver mycket resurser i sjukvården till höga kostnader.

Operation av åderbråck kan minska återfall av venösa bensår hos äldre, slår SBU fast. Dessutom är det sannolikt att åderbråckskirurgi är kostandseffektivt. Det är ett av få besked av ett mer positivt slag som SBU ger.

Förband som innehåller kalciumalginat kan leda till kortare läkningstid av trycksår hos äldre. Effekten av övriga förband kan SBU inte säga något om eftersom det saknas studier.

Över huvud taget är det vetenskapliga underlaget för behandling av svårläkta sår ”mycket begränsat”. Det saknas också data om hur praxis ser ut i dag.

22 unika studier som uppfyllde myndighetens krav, det var allt SBU lyckades identifiera.

Svårläkta sår är ett globalt sjukvårdsproblem. Inom den industrialiserade världen beräknas 2–4 procent av all hälso- och sjukvårdsbudget gå till sårrelaterade kostnader.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev