Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Fortsatt mysterium varför vissa personer drabbas hårt av reumatisk artrit

Publicerad: 17 april 2012, 12:22

I den närmsta familjen till patienter med reumatisk artrit visar 70 procent tecken på anlag för sjukdomen.


Vad är det som gör att människor drabbas av reumatisk artrit, RA? Det frågade sig den tekniska biologen Lisbeth Ärlestig, som gjorde en släktstudie i 60 familjer där det fanns minst två insjuknade i sjukdomen per familj. Hon tittade på de genetiska skillnaderna och likheterna hos de 198 sjuka och deras 197 släktingar utan ledsymtom.

Enligt Lisbeth Ärlestig vet inte forskarna ännu varför vissa människor bara får en släng av sjukdomen, medan andra blir mycket sjuka och ytterligare en grupp inte insjuknar alls trots att de har en liknande genuppsättning som en RA-patient.

En av hennes delstudier visade att 114 av 163 patienter med RA hade höga nivåer av antikroppar. Även 20 procent av släktingar av första graden, det vill säga syskon, föräldrar och barn, hade förhöjda nivåer av antikroppar. Vissa individer har förhöjda antikroppar många år innan de blir sjuka.

– Vi vet inte vad den ökade nivån antikroppar hos friska anhöriga kan innebära, men det är viktigt att fortsätta följa dem, säger Lisbeth Ärlestig.

SYLWI LA TERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev