Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Fritt vårdval gav fler sjuka och längre sjukskrivningar

Publicerad: 2 oktober 2014, 08:44

Fler sjukskrivna och dessutom flera dagar längre sjukskrivningar. Så har Stockholm påverkats sedan vårdvalet infördes.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har gjort en utvärdering av vårdvalssystemet inom sjukvården och vilka effekter det har haft på den statliga sjukförsäkringen.

Svaret är entydigt, skriver Svenska Dagbladet. Effekterna är stora på ett ställe: i Stockholm.

Stockholms läns landsting införde vårdvalet 2008. Efter det har antalet sjukskrivna ökat med 6,4 procent jämfört med landsting som inte har infört vårdvalet.  Ytterligare sju landsting införde vårdvalet mellan 2007 och 2009 men där märks ingen större skillnad.

Sjukskrivningarnas längd har ökat med i snitt 4,7 dagar för de med långa sjukskrivningar i Stockholms län. Någon så säker statistisk skillnad syns inte i de andra landstingen.

– Egentligen är jag inte så förvånad. Men att den effekten bara finns i Stockholm var kanske inte helt väntat. Det finns ju heller inget som talar för att stockholmarna blivit sjukare än andra under de här åren. Det som är specifikt för Stockholm är den stora befolkningen, närheten till många vårdgivare och själva utformningen av vårdvalet, säger Kristian Persson Kern, projektledare på ISF, till Svenska Dagbladet.

2010 blev vårdvalet obligatoriskt att införa i primärvården.

Alla landsting har inte valt samma modell för införandet.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev