Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Fysioterapeut fick Bromölla på fötter

Publicerad: 9 juli 2018, 05:00

I höst tar Clarissa Gnatt konceptet vidare till Kristianstad när en ny vårdcentral öppnar där.

Fysioterapeuten Clarissa Gnatt har fått hela Bromölla att röra på sig. Rehabiliteringsgymmet som hon startade på vårdcentralen är en sådan succé att det i dag är öppet för allmänheten.


Gymmet har växt från att ha varit ett rehabgym till att vara ett eget företag med egen verksamhetschef och nästan tusen medlemmar. På kuppen har Bromöllas cirka 12 500 invånare fått fler arbetstillfällen och bättre hälsa.

– Vem som helst kan bli medlem i gymmet, säger Clarissa Gnatt.

Hon kom som nyexaminerad fysioterapeut 2014 till den då nystartade vårdcentralen Tryggakliniken. När Clarissa Gnatt fick chansen att bygga upp fysioterapiavdelningen från grunden tog hon den.

– Jag ville utveckla träningen och rehabiliteringen. Ofta är man som fysioterapeut lite undanskuffad i en källarlokal eller jobbar i en liten gympasal med rätt så gammal utrustning. Då föddes idén att starta Tryggafittness-gymmet i samband med kliniken, säger hon.

Det moderna gymmet är också ett sätt att enklare få ut patienterna i friskvården. Tanken är att de ska vilja fortsätta att träna även utan ledning av en fysioterapeut. Och det verkar fungera, berättar Clarissa Gnatt.

– Jag har inga siffror, men det är väldigt många som vi träffar på gymmet efter att de har avslutat behandlingen hos oss. Vi märker också att det inte är lika många som söker för samma problem om och om igen. Många av dem är människor som varit skeptiska till att köra med lite tyngre vikter på gymmet som vi peppat, så det är jätteroligt, säger hon.

Att gymmet är en succé råder det ingen tvekan om. Vårdcentralen valdes 2018 till Skånes bästa – och Sveriges tredje bästa – i den nationella patientenkät som Sveriges Kommuner och Landsting sammanställer varje år.

– Genom gymmet har vi haft väldigt god framgång med hela kliniken. I höst öppnar vi en till klinik i Kristianstad med samma koncept. Jag har fått förtroende att vara med och starta upp den också, säger Clarissa Gnatt.

Det som för fyra år sedan började som ett rehabiliteringsgym i Bromölla har där blivit så populärt att det har växt ur sina lokaler.

– Tanken var att vi skulle bygga ut, men det har varit lite tjafs med bygglov så vi får se vad som händer. Kanske får vi byta lokaler. Det är trångt nu, säger Clarissa Gnatt.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev