Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Fysisk aktivitet på recept prioriteras bort av läkare

Publicerad: 18 December 2014, 14:20

Läkare tycker att det är onödigt att de ska skriva ut fysisk aktivitet på recept, enligt en avhandling från Lunds universitet.


Avhandlingen är skriven av Gerthi Persson, som är doktor i medicinsk vetenskap vid institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö på Lunds universitet och legitimerad fysioterapeut. Den bygger på intervjuer med 15 allmänläkare på vårdcentraler i Växjö, Karlskrona och Malmö.

I och med avhandlingen anser hon sig ha fått en bra bild av läkarnas inställning till fysisk aktivitet på recept, trots att svaren inte kan generaliseras till att gälla hela läkarkåren.

– Ingen av läkarna jag har pratat med motsätter sig fysisk aktivitet men de tycker inte att de varken har tid eller utbildning för att jobba med det, säger hon.

Läkarna tycker att det är onödigt att skriva ut recept på fysisk aktivitet och anser att de har viktigare saker att ägna sin tid åt, enligt avhandlingen.

– Metoden är tidskrävande och det går inte lika snabbt som att skriva ut en medicin. Man måste individanpassa ordinationen till att inkludera dosering, hur ofta, med vilken intensitet och hur länge den valda aktiviteten ska utföras. Den tiden har inte allmänläkare i dag, säger Gerthi Persson.

Däremot är läkarna relativt positiva till metoden och tycker att den bör finnas kvar, men att andra inom vården, exempelvis fysioterapeuter eller sjuksköterskor ska skriva ut recepten på motion.

– Väldigt sporadiskt använder läkarna jag pratat med fysisk aktivitet på recept och de tycker överlag inte att det är något som läkare ska syssla med. De anser att de muntliga råd som ges i dag om fysisk aktivitet räcker långt.

Det var Gerthi Perssons genuina intresse av att få fler fysiskt aktiva som ligger till grund för avhandlingen.

– Metoden har funnits ett 15-tal år men det går trögt att få fram förskrivningar. Jag ville undersöka varför det är så svårt att implementera den. En anledning tror jag är att det finns förväntningar, både från patienter och också vården, att snabbt se ett resultat av insatt behandling. Då väljer man att medicinera i stället för att göra en beteendeförändring, säger hon.

Avhandlingen lades fram den 11 december.

Här kan du läsa avhandlingen:

Physical activity as a treatment in primary health care. The role of the GP and Somali women’s views and levels of physical activity.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev