Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Gentest för sjukdomsrisker förändrade inte hälsobeteende

Publicerad: 19 januari 2011, 11:54

Genprofiltester för olika sjukdomar har beskyllts för att vara osäkra och skapa oro. Men överlag verkar sådana tester inte ha någon inverkan på användarnas liv, enligt en ny studie.


I dag finns det ett flertal kommersiellt tillgängliga genprofiltester för att skatta olika sjukdomsrisker. Testerna är dock kontroversiella, bland annat på grund av att de är dåligt utvärderade och att de skulle kunna leda till ökad oro bland användarna.

Men den eventuella faran  – liksom nyttan  – med genprofiltester kan vara överdriven, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Det är amerikanska forskare som analyserat enkätsvar från 2 037 personer före och efter användning av genprofiltestet Navigenics Health Compass. Detta test anger genetisk sjukdomsrisk för fler än 20 sjukdomar och såldes till rabatterat pris till deltagarna i studien.

Slutsatsen är att deltagarna inte visade mer tecken på oro efter att de tagit testet än innan. De hade inte heller förändrat kosten eller ökat sin fysiska aktivitet för att eventuellt minska risken för sjukdomar som de hade anlag för. Inte heller hade de blivit mer benägna att genomgå screeningtester för sådana sjukdomar.

Enbart 10 procent valde att tala med en genetisk rådgivare om sina resultat, trots att denna tjänst var gratis.

Enligt forskarna, som bland annat är verksamma vid Scripps Translational Science Institute i La Jolla, USA, pekar resultaten på att gentester har mindre effekt på personers beteende än vad man tidigare trott.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online den 12 januari 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News