Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Glukosamin blir inte billigare

Publicerad: 15 oktober 2008, 12:33

Landstingens krav om prissänkningar på glukosamin avslås av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.


Glukosamin är verksam substans i ett antal läkemedel som används vid lätt till måttlig artros. Efter att tidigare ha sålts som kosttillskott fördes det år 2002 in i läkemedelsförmånen. Glukosamin har dock varit ifrågasatt och kritikerna har ansett att det vilat på skakiga studier.

Inom landstingens läkemedelsförmånsgrupp, som företräder landstingen i dessa frågor, anser man att evidensen är dålig och att det saknas beräkningar av kostnadseffektiviteten. Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat beslutade läkemedelsförmånsgruppen därför att vända sig till TLV för att myndigheten i sin tur ska vända sig till företagen och förhandla ner priset på glukosamin.

Men när TLV nu kommer med sitt beslut blir det avslag för landstingens krav på sänkt pris. Myndigheten motiverar detta med att den håller på att gå igenom den grupp smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel till vilka preparaten med glukosamin hör.

Genomgången, som beräknas vara klar vid årsskiftet 2009/2010, innebär att TLV prövar om glukosamin överhuvudtaget ska finnas kvar i högkostnadsskyddet. Samtidigt understryker myndigheten att den under genomgången noga kommer att beakta underlaget från landstingens läkemedelsförmånsgrupp.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev