fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Glukossänkning kanske inte är poängen här”

Publicerad: 16 september 2015, 11:40

Under ett symposium på EASD diskuterades lärdomar av de senaste årens stora glukossänkande studier med kardiovaskulär riskreduktion som primär endpoint vid typ 2-diabetes.

Ämnen i artikeln:

EASD

Dagens Medicin fick chansen att prata med en av talarna, Darren McGuire, professor vid Texas Southwestern Medical Center, efter symposiets slut.

Han tycker att de stora studierna, som kostat mycket i såväl pengar som energi, har varit värt det även om ingen av dem hittills har nått sin primära endpoint.

– Vi har tydligt visat att de här läkemedlen är säkra ut hjärtkärlsynpunkt. Men nästa steg är nu att hitta läkemedel som är bättre. Det finns löfte om att vi i morgon ska få höra om det första som har nått sin primära endpoint, empagliflozin.

– Jag har inte sett data ännu, men om pressreleasen håller vad den lovar så innebär det ett paradigmskifte, fortsätter han.

Lars Rydén, professor vid institutionen för medicin, Karolinska institutet, som ledde symposiet, tycker att Darren McGuire under sin föreläsning på ett mycket bra sätt visade på de enorma satsningar man gjort för att visa att ett läkemedel inte är farligt, men inte heller överlägset något annat.

– Man har skapat prövningsförutsättningar som egentligen inte kan visa så mycket mer. På grund av krav från FDA och EMA har man skapat forskning som etiskt är lite på gränsen, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det har gått för långt. Ska man göra studier på det ena läkemedlet efter det andra med tusentals patienter och enorma insatser i pengar, som är kostnadsdrivande bara för att man ska sätta på marknaden likartade substanser? Som uppenbarligen inte har så många andra effekter än att de sänker glukos?

Han tycker att det nu är dags att tänka om.

– Omtänket måste komma från oss i akademin, i industrin och samhället. Jag tror att man får börja leta efter bättre substanser, annorlunda kombinationer. Att man måste inse att glukossänkning kanske inte är poängen här.

Utan poängen är att ha en multifaktoriell behandling för att kunna minska hjärt-kärlrisken, anser Lars Rydén.

– Om man ska göra någonting så ska man testa läkemedel mot varandra. Är det här läkemedlet bättre eller sämre än ett annat glukossänkande läkemedel?

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev