Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Glutenintolerans ökar risken för lever- och njurproblem

Publicerad: 24 februari 2009, 14:57

Glutenintoleranta löper ökad risk att drabbas av leversjukdom och sköldkörtelrubbningar, enligt en aktuell svensk avhandling.


Studien har gjorts av doktoranden Peter Elfström, som är läkare på barnkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, USÖ. Den omfattar 15 000 glutenintoleranta patienter och är den hittills största i sitt slag, enligt ett pressmeddelande från Örebro universitet.

Peter Elfströms undersökning visar att de glutenintoleranta patienterna hade förhöjd risk att drabbas av leversjukdom, Addisons sjukdom och lymfom. Att glutenintolerans kan orsaka hypotyreos, det vill säga underproduktion av vissa hormoner i sköldkörteln, är känt sedan tidigare. Studien från Örebro är den första som visar att risken för överproduktion av hormoner, så kallad hypertyreos, också ökar.

– Bättre kunskap om risken för andra sjukdomar vid glutenintolerans är viktig både när det gäller diagnostik och behandling av dessa tillstånd. Vi hoppas att vår forskning ska minska risken för att dessa patienter går med oupptäckta och obehandlade följdsjukdomar, säger Peter Elfström i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev