Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Gräl inom familjen kopplas till minskad överlevnad

Publicerad: 9 maj 2014, 11:30

Personer som har en jobbig relation med sin närmaste familj löper en ökad risk att dö i förtid, enligt en ny studie i tidskiften Journal of epidemiology and community health.


Det är forskare i Danmark som följt upp nästan 10 000 personer som svarat på frågor om sina vardagsrelationer till andra människor.

Efter upp till elva års uppföljning konstaterar forskarna att de personer som ofta upplevde krav och oro i sitt förhållande till sin partner eller barn löpte upp till 100 procents ökad risk att att ha avlidit under perioden, jämfört med dem som sällan upplevde sådana situationer.

Personer som ofta upplevde konflikter med olika typer av närstående, inklusive vänner och grannar, hade upp till 200 procent ökad risk för död under uppföljningsperioden.

Sambanden gällde sedan forskarna tagit hänsyn till andra faktorer, som kön, ålder, kronisk sjukdom, psykisk hälsa och socioekonomisk status.

Arbetslöshet tycktes ytterligare förstärka risken för sämre överlevnad bland dem som upplevde en jobbig social situation. En annan särskild riskgrupp, som forskarna pekar ut, var män som upplevde krav och oro i relationen till sin kvinnliga partner.

Forskarnas slutsats är att stärkta färdigheter i konflikthantering inom familjen kan var en viktig strategi för minska för tidig död.

Studiedeltagarna var alla i åldern 36 till 52 när de svarade på enkäten.

Läs abstract till studien:

Rikke Lund med flera. Stressful social relations and mortality: a prospective cohort study. Journal of Epidemiology and Community Health, publicerad online den 8 maj 2014. DOI:10.1136/jech-2013-203675

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev