Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Gratismåltid kan styra läkemedelsval

Publicerad: 22 juni 2016, 10:00

Läkare som fått en industrisponsrad måltid var mer benägna att förskriva läkemedelsföretagets produkter.

Foto: Thinkstock

Att bjudas på middag av ett läkemedelsföretag verkar räcka för att många läkare ska börja förskriva det specifika företagets läkemedelsprodukter, enligt en ny studie i Jama Internal Medicine.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Den nya forskningen är gjord i USA, men även i Sverige kan läkare erbjudas gratismåltider om de deltar i sammankomster som läkemedelsindustrin står bakom. Måltiden ska dock räknas som ”måttlig”.

Resultaten från studien pekar på att läkare som endast fått en industrisponsrad måltid var mer benägna att förskriva läkemedelsprodukter som marknadsförts under middagen. Och ju fler och dyrare måltiderna var – desto mer skrev läkarna ut av preparaten. Detta jämfört med läkare som tackat nej till middagar som betalats av industrin.

Amerikanska forskare bakom studien har undersökt förskrivningsmönstret för fyra vanliga läkemedelsklasser mot kroniska sjukdomar. Det handlar om läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar i form av exempelvis betablockerare och statiner samt preparat mot depression.

Forskarna fann att läkare som avstod gratismåltider, kopplade till marknadsföring av betablockeraren Bystolic (nebivolol), förskrev just Bystolic 3,1 procent av det totala antalet gånger som de gjorde förskrivningar av betablockerare. Motsvarande siffra var mer än fem gånger så hög, 16,7 procent, för läkare som lagt minst fyra dagar under senaste halvåret på middagar som marknadsfört Bystolic. Ett liknande mönster sågs även för resterande tre läkemedelsklasser.

Forskarna påpekar att det inte handlar om några dyra måltider heller. I genomsnitt landade kostnaden för majoriteten av middagar under 160 kronor.

En redaktör på Jama Internal Medicine, professor Robert Steinbrook, går hårt åt läkemedelsföretagen i en ledarkommentar till studien. Han skriver att läkemedelstillverkare borde sluta att skicka bjudpengar och gratismåltider till läkare i hopp om att de ska förespråka deras produkter. Läkemedelsföretagen borde i stället investera mer i oberoende forskning som skulle göra större nytta för både patienter och sjukvårdsystemet, menar han.

Studien innefattade närmare 280 000 läkare. Forskarna har jämfört två nationella databaser som visar vad amerikanska läkare har föreskrivit under 2013 samt vilka industrisponsrade aktiviteter de deltagit i under den senare hälften av samma år.

Eftersom det är en observationsstudie går det inte att fastslå några orsakssamband utifrån resultaten.

Läs mer i abstract:

Colette DeJong med flera. Pharmaceutical Industry–Sponsored Meals and Physician Prescribing Patterns for Medicare Beneficiaries. Jama Internal Medicine, publicerad online den 20 juni 2016. Doi: 10.1001/jamainternmed.2016.2765 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev