onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Hajpad studie höll för trycket

Publicerad: 17 september 2015, 15:46

Hertzel Gerstein, oberoende granskare till studien, pratade om varför den här typen av stora studier behövs. Foto: Amina Manzoor

Empagliflozin minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom vid typ 2-diabetes, jämfört med placebo. Empa-reg-studien, som presenterades i dag på EASD, beskrivs som ett paradigmskifte.

Ämnen i artikeln:

EASD

Redan i augusti annonserade läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim positivt resultat för studien Empa-reg, där forskare utvärderat effekten av SGLT2-hämmaren empagliflozin på risk för hjärt-kärlsjukdom. Hittills har ingen annan studie med ett glukossänkande läkemedel, som varit designad för att visa minskad risk för just hjärt-kärlhändelser, nått sitt mål.

När de fullständiga resultaten av Empa-reg presenterades i dag, torsdag, var förväntningarna därför skyhöga. Under EASD:s första dagar var studien det som alla pratade om och väntade på.

Och det visade sig att man inte hoppats förgäves: Patienter som fått standardbehandling och empagliflozin hade lägre risk att dö i hjärt-kärlrelaterade händelser än de som fick standardbehandling och placebo. Forskarna tittade på det kombinerade måttet död i hjärt-kärlsjukdom, icke-dödlig hjärtinfarkt och icke-dödlig stroke.

– Det här är ett paradigmskifte, en helt ny värld av möjligheter öppnar sig nu. Inget annat blodsockersänkande läkemedel har lyckats visa en minskad risk för hjärt-kärlhändelser på 15–20 år, säger Lars Rydén, professor i kardiologi vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

I studien, som publicerades i New England Journal of Medicine i samband med presentationen, ingick 7 020 patienter med typ 2-diabetes och hög risk för hjärt-kärlsjukdom. De randomiserades till antingen behandling med empagliflozin, 10 eller 25 milligram, eller placebo, som tillägg till standardbehandling.

Resultaten visar att 3,7 procent av patienterna som fått behandling med någon av doserna empagliflozin dog av hjärt-kärlsjukdom under uppföljningstiden på 3,1 år i median. Motsvarande siffra för placebogruppen var 5,9 procent. Dessutom fick färre i empagliflozingruppen sjukhusvård på grund av hjärtsvikt, jämfört med placebogruppen.

De som behandlades med läkemedlet hade också lägre risk att dö oavsett orsak under uppföljningstiden. I placebogruppen var risken 8,3 procent, jämfört med 5,7 i empagliflozingruppen.

Forskarna menar att siffrorna innebär att 39 patienter måste behandlas med empagliflozin under tre år för att förhindra ett dödsfall.

Vad gäller biverkningar såg forskarna en ökad risk för underlivsinfektioner, vid användning av empagliflozin. Trots tidigare farhågor om att läkemedlet kan öka risken för hypoglykemier och benbrott, såg forskarna ingen ökning av dessa under studien.

Empagliflozin hör till en klass läkemedel som sänker glukoshalten i blodet genom att öka utsöndringen av glukos i urinen, SGLT2-hämmare. Det är godkänt i EU under namnet Jardiance.

Studien genomfördes i 42 länder och har finansierats av läkemedelsföretagen Boehringer Ingelheim och Eli Lilly.

Läs mer i abstract:

Bernard Zinman med flera. Empagliflozin, Cardiovascular Outcomes and Mortality in Type 2 Diabetes. New England Journal of Medicine, publicerad online 17 augusti 2015. Doi: 10.1056/NEJMoa1504720

Relaterat material

”Det här är en genombrottsstudie”

Forskare bakom Empa-reg: ”Vi blev chockade”

”Vi har en skyldighet att följa resultaten”

AMINA MANZOOR OCH KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev