Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Hälften ska ha fast läkarkontakt i primärvården nästa år

Publicerad: 29 januari 2021, 15:01

Minst hälften av befolkningen ska ha en fast namngiven läkare nästa år, enligt regeringens mål.

Foto: Photos.com

Minst 55 procent. Så många ska ha en fast läkarkontakt i primärvården nästa år. Det är regeringen och SKR överens om.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdSKRLena Hallengren

I överenskommelsen som presenterades på fredagen är Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och regeringen överens om hur 3,2 miljarder ska användas för att stärka omställningen till nära vård. Pengarna avsattes i budgeten i höstas. 

Ett av de mål som satts upp är att vid utgången av 2022 ska minst 55 procent av befolkningen ha en namngiven fast läkarkontakt i primärvården. 

– Det ser väldigt olika ut. Vissa regioner ställer krav i sitt vårdval att fast läkarkontakt ska namnges och andra har arbetat så här sedan husläkarsystemet på 90-talet. Andra har väldigt stora bemanningsproblem, säger Marie Morell (M), ordförande i sjukvårdsdelegationen hos SKR, till Dagens Medicin.

Går det att ha ett gemensamt mål med så olika förutsättningar?
– Det är regeringen som velat ha siffran. Det är jättelätt att fixa 100 procent, rent administrativt i systemen, men det är inte det vi vill ha. Vi har försökt föra in resonemanget om att siffran måste återspegla verkligheten och gå att följa upp.

Motsvarande mål för äldreomsorgen är att minst 80 procent av de som bor på ett särskilt boende ska ha en fast läkarkontakt.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev