Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Halland toppar patienternas rankning av vårdcentraler

Publicerad: 18 februari 2010, 08:48

Vårdcentralerna i Sörmland får sämst helhetsbetyg av patienterna. Bäst till ligger vårdcentralerna i Halland. Det visar en stor undersökning som presenteras i dag, torsdag. (Ny version 14.23)


Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, står bakom undersökningen, som är den första i sitt slag. 165 000 patienter har fått en enkät med frågor om sina erfarenheter av besök på vårdcentraler. Närmare 100 000 svarade.

När samtliga resultat räknats samman klarar sig vårdcentralerna i Landstinget Halland bäst. Där blir helhetsbetyget från patienterna 76 på en skala från 1 till 100.

– Det stärker den bild vi har sedan tidigare när vi i Vårdbarometern frågar om invånarnas upplevelser av sjukvården. Hallänningen är nöjd med den vård man får, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Kierkegaard i ett pressmeddelande.

Vårdcentralerna i Landstinget i Kalmar län får 75 poäng, vilket är det näst högsta helhetsbetyget. Landstinget får även de högsta poängen i flera underkategorier, som bemötande och tillgänglighet.

– Vi har en primärvård av offentliga och privata mottagningar som är mycket uppskattad av patienterna. Det visar inte bara toppresultatet i sig utan också att det är bra betyg jäms över, säger Sofia Barakat, chef för landstingets hälsovalsenhet, i ett pressmeddelande.

Sämst till i rankingen hamnar vårdcentralerna i Landstinget Sörmland, med ett helhetsbetyg på 66 poäng. Trots de låga poängen välkomnar landstingsledningen undersökningen.

– Patienternas samlade omdöme blir ett bra verktyg för sjukvården i Sörmland. Vi kan jämföra och se vad vi kan bli bättre på. Sörmlänningarna får också ett underlag för att välja vård, säger Åsa Kullberg (s), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Samtliga resultat från patientenkäten finns utlagda på internet. Där kan vem som helst gå in och granska siffrorna, landsting för landsting och ned på vårdcentralsnivå.

Efter undersökningen av primärvården går SKL vidare med en motsvarande undersökning av patienternas syn på den specialiserade vården. Resultaten från den presenteras efter sommaren.

Så klarar sig ditt landsting

Patienternas helhetsintryck av vårdcentralerna (skala 1 till 100):

Landstinget Halland, 76
Landstinget i Kalmar län, 75
Landstinget i Blekinge, 73
Landstinget Kronoberg, 73
Region Skåne, 73
Landstinget i Uppsala län, 72
Gotlands kommun, 71
Jämtlands läns landsting, 71 
Landstinget Västmanland, 70
Landstinget Gävleborg, 70
Landstinget i Jönköpings län, 70
Landstinget i Värmland, 70
Landstinget Dalarna, 69
Västra Götalandsregionen, 69
Landstinget Västernorrland, 69
Landstinget i Östergötland, 69
Västerbottens läns landsting, 68
Örebro läns landsting, 68
Landstinget Sörmland, 66

Källa: SKL

Fotnot: Norrbottens läns landsting och Stockholms läns landsting ingår inte i undersökningen.

Jämför resultat – vårdcentral för vårdcentral

Läs mer:

Jämför resultat – vårdcentral för vårdcentral

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev