Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Halland upphandlar beredskapsjour

Publicerad: 5 mars 2019, 13:07

Tommy Rydfeldt.

Foto: Patricia Mellin

Region Halland vill ha bättre tillgänglighet på vårdcentralerna. Därför ska beredskapsjouren upphandlas.


Ämnen i artikeln:

Region Halland

Tisdagens beslut i hälso- och sjukvårdsutskottet innebär att den beredskapsjour som läkare i sex distrikt nu delar på ska skötas av en privat aktör. I dag har läkarna jour i bostaden på helger och mellan klockan 17–08 på vardagar, timmar som sedan ska kompenseras.

– 75 procent av den tiden hos de offentliga vårdcentralerna tas ut i ledig tid, de privata har vi ingen insyn i. Genom att upphandla den får vi fler arbetade timmar på vårdcentralerna, säger Tommy Rydfeldt (L), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.

Läkarna i beredskapsjouren har bland annat till uppgift att ta emot samtal från kommunernas sjuksköterskor, göra bedömningar om förändrad medicinering, konstatera dödsfall och skriva vårdintyg. De gör också bedömningar via mobila insatser, videokonsultation eller telefonsamtal. Men i samband med upphandlingen kommer jouren att utökas.

– De ska kunna göra hembesök hos patienter som är inskrivna i hemsjukvården, hos kommunens särskilda boenden eller på de två palliativa boenden vi har. Läkaren ska kunna vara på plats inom 90 minuter efter att de fått samtal från en sjuksköterska och bedömt att det behövs ett besök, säger Tommy Rydfeldt, som redan nu fått signaler om att det finns företag som är intresserade av att ta över.

Politiskt råder det enighet om beslutet.

– Ja. Vi tror på den här idén. Det blir en kvalitetshöjning på vårdcentralerna, men kostnaden blir den samma, säger Tommy Rydfeldt.

Målet är att upphandlingen ska vara klar och verksamheten igång i slutet av året.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Halland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev