Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Hälsocentralens uppgifter stämmer inte”

Publicerad: 11 oktober 2019, 12:22

Informationen om kostnaderna för nätläkarbesök som hälsocentralen i Nyland gått ut med stämmer inte. Det säger Daniel Persson, innovationschef hos Min Doktor.


Ämnen i artikeln:

Min Doktor

Det var förra fredagen som Nylands hälsocentral i Region Västernorrland lade ut ett Facebookinlägg där de redogjorde för vad det kostar när deras listade patienter använder nätläkartjänster som exempelvis Min Doktor. I inlägget, som nått över 100 000 personer, skriver vårdcentralen att nätläkarna fakturerar vårdcentralen mellan 650 och 800 kronor per besök.

– Det stämmer inte alls. Det är 400 kronor som vi fakturerat respektive hemlandsting, och patienten har betalat en avgift på 250kr. De aktörer som redan tidigare jobbat genom Sörmland som har noll kr i patientavgift har fakturerat 650 kr, men inte mer.

Daniel Persson pekar också på att uppgifterna i inlägget bygger på att Region Västernorrland har en annan princip för kostnadstäckningen.
– Det är sju regioner som väljer att låta den enskilda hälsocentralen stå för kostnaden för utomlänsbesök och där har de också en högre listningsersättning. I övriga står regionen centralt för kostnaden till både vårdcentraler och digitala vårdgivare.

Min Doktor har också varit i kontakt med verksamhetschefen Malin Norlander på Nylands hälsocentral, som skrev inlägget.

Tidigare i år tog Sveriges Kommuner och landsting beslut om att sänka ersättningen till digitala vårdgivare från 650 kronor till 500 kronor. Förändringen har börjat gälla från 1 oktober i vissa regioner, andra väntar till 1 november.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Min Doktor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev