Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Han är Doktor Glad

Publicerad: 26 februari 2018, 10:15

Andreas Thörneby och Doktor Glad.

Foto: Privat, Thinkstock

Mannen bakom nätläkarsatiren är inte längre anonym. Men det har aldrig varit en förutsättning och nu ska Doktor Glad ta över världen.


Ämnen i artikeln:

Digital vård

Under några dagar gäckade Doktor Glads bländvita leende sina följare på mikrobloggen Twitter. I förra veckan valde dock upphovsmannen att själv berätta om sin identitet.

”Tanken med anonymitet var att tankar och frågor skulle få stå för sig själva, möjliga att bedöma för sitt innehåll istället för sin avsändare. Nu blev det inte så och jag valde att bryta anonymiteten själv. Jag hade inte varit tillräckligt försiktig från start, helt enkelt för att det blev större än jag tänkt mig. Jag förväntade mig heller inte att någon skulle göra sig besväret att efterforska vem som låg bakom. Anonymitet var aldrig en absolut förutsättning för kontot.”

Det skriver Andreas Thörneby, specialist i allmänmedicin som arbetar som distriktsläkare i Västra Götaland, i ett mejl till Dagens Medicin. Han berättar att han fått en del glada tillrop sedan han avslöjade sin identitet och att många tyckt att det var roligt. Ännu gladare är mannen bakom Doktor Glad över att den underliggande kritiken nu kommit fram. Visst har det förekommit enstaka försök till tjuvnyp från kritiker, men de beskriver Andreas Thörneby som halvhjärtade eller obegåvade.

”Jag tror att de flesta som tycker illa om hela tilltaget avstår från att kommentera. Kanske klokt.”

Företrädare för nätläkarbolagen säger att de uppskattar humor i debatten.

”Det hade jag nog också låtsats tycka i motsvarande sits. Det kanske till och med är sant. Kontot är förstås inte en seriös debattör, men jag hade blivit gladare om man inte bara uppskattat det utan tagit till sig och besvarat de underliggande frågorna. Jag är särskilt besviken på SKL och landstingsföreträdarna. Inte ett ljud.”

Kritik om att Doktor Glad skulle var fientligt inställd till nätläkarbolagen är enligt Andreas Thörneby ett missförstånd:

”Läser man noga så är jag övertygad om att det framgår och att satiren handlar om just de aspekter där det finns befogad kritik eller oklarheter och dessutom ganska mycket som inte alls har specifikt med telemedicin att göra.”

Har du kunnat hålla dig från de övertramp du velat undvika?

”Jag är inte rätt person att svara på det egentligen. Jag tycker nog att jag hållit mig på rätt sida gränsen. Ett flertal kollegor som jag aktivt tillfrågat, och vars omdöme jag har respekt för, har hittills hållit med. Jag har läst enstaka svepande anklagelser om påhopp på enskild individ och att satiren varit plump eller taktlös. Utan ett enda konkret exempel är det svårt att bemöta.”

Är det fortfarande finansieringen av nätläkarbolagen som avgör hur länge Doktor Glad ska hållas?

”Nej. Nu skall Doktor Glad ta över världen ;)”

Relaterat material

Doktor Glad – en nätläkarsatir

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News