söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Han fick diabetesforskningens ”Nobelpris”

Publicerad: 17 september 2015, 07:23

Sir Stephen O’Rahilly, är professor vid University of Cambridge i Storbritannien. Foto: Amina Manzoor

Med ett nytt pris på mer än sju miljoner hoppas EASD och Novo Nordisk Foundation kunna uppmärksamma diabetesforskning. Det första priset går till Stephen O’Rahilly.

Ämnen i artikeln:

EASD

Novo Nordisk Foundation och EASD har nyligen instiftat ett pris för att uppmärksamma framstående insatser inom diabetesforskning eller diabetesnära sjukdomar. Det delades ut för första gången på onsdagen i Stockholm.

Den första pristagaren, sir Stephen O’Rahilly, är professor vid University of Cambridge i Storbritannien och har fått en lång rad utmärkelser för sin forskning, bland annat Rolf Lufts pris. Han har även blivit adlad i Storbritannien.
Stephen O’Rahilly har fokuserat på patienter med antingen svår eller tidig fetma eller svår insulinresistens för utröna vilka genetiska avvikelser som kan ligga bakom och hur det kan påverka behandlingen.

I samband med att Stephen O’Rahilly mottog priset på EASD höll han en prisföreläsning där han gick igenom vilken nytta det kan finnas i att studera genetiska mutationer vid metabola sjukdomar. Han berättade också om hur hans syn på fetma förändrades genom ett möte med en patient vars fetma kunde förklaras genom en genmutation.

– Det finns många exempel där mutationer kan orsaka fetma, och de flesta uttrycks i hjärnan, sade Stephen O’Rahilly under sitt föredrag.

Priset består av sex miljoner danska kronor, ungefär 7,5 miljoner svenska kronor, varav en miljon är ett personligt pris medan de resterande fem miljonerna ska gå till forskning.

Det var Novo Nordisk Foundation som tog kontakt med EASD för att få hjälp med att instifta priset och utse pristagare. Det kommer att delas ut årligen, och nu börjar nomineringsprocessen för nästa års pristagare.

Novo Nordisk Foundation hoppas att det ska bli ett prestigefullt pris. Det är också en av anledningarna till att prissumman är så hög.

– Vi ville att priset skulle ha en internationell tyngd och med en betydande prissumma hoppas vi kunna få publicitet och uppmärksamma forskningsområdet, sade Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, vid Novo Nordisk Foundation, vid en pressträff.

Se webbsändning från föreläsningen.

Relaterat material

”Stolt och glad över att bli nämnd”

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev