Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Han tar strid för generisk förskrivning

Publicerad: 5 maj 2015, 11:31

När Läkemedelsverket sade nej till generisk förskrivning för tredje gången på ett decennium fick allmänläkaren Anders Hernborg nog. Han startade ett internetupprop för läkare.


Varför tog du det här initiativet som nu finns att hitta på bland annat diskussionstråden Ordbyte?

– Jag har väl irriterat mig på att när alla så småningom har blivit positiva till generisk förskrivning, så säger Läkemedelsverket fortfarande nej. För 10 – 15 år sedan var det bara enstaka radikaler som var positiva. Men nu har ju TLV en annan mening än Läkemedelsverket, Läkarförbundet, Sfam – där jag är medlem, och Läkaresällskapet. Jag tycker att Läkemedelsverket har misskött sitt uppdrag.

På vilket sätt har myndigheten misskött sig?

– Min magkänsla är att om Läkemedelsverket säger ja till generisk förskrivning så innebär det en massa krångligt tekniskt jobb som de blir involverade i och jag tycker inte att de verkar så engagerade i frågan. Nu har ju ett så pass stort och välorganiserat land som Storbritannien haft det här länge men det finns väldigt lite skrivet om det i Läkemedelsverkets utredning till exempel.

Vad hoppas du ska hända med uppropet?

– Det här kan ju bli en flopp. Eller något som har lite tyngd om många skriver på. Som ett komplement till de olika remissvar som kommer in, så tror jag att det kanske kan påverka lite grann.

– Jag tycker att det är intressant att se vad man kan åstadkomma med nya sociala medier. När jag var ung och radikal student så hade vi ju bara stencilapparater.

Varför är frågan om generisk förskrivning viktig?

– Jag tror att det förenklar för till exempel invandrade läkare och svenskar som har studerat till läkare utomlands. Då ser ju de kommersiella namnen på läkemedel annorlunda ut. Dessutom skulle generisk förskrivning ge mindre utrymme för läkemedelsbolagen att sätta speciella och klatschiga namn som man tror ska öka förskrivningen.

Relaterat material

Utredning om generika får kraftig kritik

Vill ha obligatorisk generisk förskrivning

Substans på recept 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev