Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Han vill ge kommuner rätt att anställa läkare

Publicerad: 21 oktober 2015, 10:16

Göran Stiernstedt.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån.

Ge kommuner rätt att anställa läkare och gör en översyn av sjuksköterskeutbildningen. Det kommer Göran Stiernstedt att föreslå i sin utredning.


Runt årsskiftet ska Göran Stiernstedt lämna sin slutredovisning i rollen som nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården. Men redan nu avslöjar han några av de förslag han planerar att lägga fram. Ett av dem är att ta bort det förbud som i dag finns för kommuner att anställa läkare.

– Det är en fullständigt ologisk regel när allt mer sjukvård bedrivs i samverkan mellan kommuner och landsting, säger Göran Stiernstedt.

Förslaget att tillåta kommunerna att anställa läkare ingår i ett paket om vårdsamarbetet mellan kommuner och landsting som Göran Stiernstedt kommer att ha med i sin utredning. Vilka de övriga förslagen är vill han inte avslöja än.

När han talade på Sjuksköterskans dag i Stockholm på onsdagen berättade han också att utredningen kommer att föreslå en översyn av sjuksköterskeutbildningen.

– Den vilar på gamla grunder och specialistutbildningen är rent av antik, säger Göran Stiernstedt.

Han berättar att många av dem som han har träffat ute i vården har sagt att inskolningen av nya sjuksköterskor tar allt längre tid.

– Det verkar ibland som att det blir lite av en chock att komma ut och möta verkligheten, säger Göran Stiernstedt.

Han vill därför att översynen av utbildningen ska utreda om de praktiska momenten ska få ta en större del av utbildningen. Särskilt när det gäller specialistutbildningarna.
– Det är när du är ute och arbetar som du lär dig din specialitet, säger Göran Stiernstedt.

Han passade också på att berätta att han i sin utredning planerar att föreslå en ändring av hälso- och sjukvårdslagen. En ändring som på något sätt ska slå fast att lagen ska utgå från primärvården.

– I dag utgår lagen från sjukhusvården. Det är en viktig princip att slå fast att vi har ett sjukvårdssystem där primärvården är grunden och sjukhusvården är undantag som används när den behövs, säger Göran Stiernstedt.

Relaterat material

”Förändring måste komma underifrån”

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev