Allmänmedicin
Här får patienten göra förjobbet innan besök
Publicerad: 8 november 2019, 13:58
Enhetschef Sara Appeltofft, sjuksköterska Annelie Nilsson, verksamhetschef Ingela Haraldsson och sjuksköterska Pamela Vidal på vårdcentralen i Råå ingår i pilotprojektet där Ipads används för att korta väntetider och minska administrationen för läkare och sjuksköterskor. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
Region Skåne testar just nu ett nytt grepp för att korta väntetider, öka patientsäkerheten och minska administrationen inom primärvården.
Ämnen i artikeln:
Region SkåneI höstats drog ett pilotprojekt igång med sju vårdcentraler i Region Skåne. Förenklat går det ut på att patienten gör en del av förjobbet genom att själv fylla i sina besvär i ett digitalt formulär.
I början skedde detta på en skärm i väntrummet, men sedan några veckor tillbaka kan patienten fylla i formuläret hemma via sin mobil, surfplatta eller dator med internetuppkoppling.
– Man kan i lugn och ro sitta hemma och fylla i sin anamnes. Sedan kommer man till vårdcentralen, checkar in och då blir det här en journalanteckning från patienten till doktorn, säger Ingela Haraldsson, verksamhetschef på Råå vårdcentral i Helsingborg som deltar i piloten.
Patienten når formuläret via inloggning hos 1177 och med bank-ID som legitimation. Initialt har satsningen riktat sig till patienter som sökt sig till vårdcentralen med akuta besvär. Nästa steg blir att skala på fler patientgrupper.
– Vi ska börja med astma, kol och diabetes. När man kommer till sjuksköterskan har hon redan kunnat läsa in sig på det som hon annars kanske hade lagt en halvtimme på att intervjua patienten. Det blir en annan kvalitet på mötet så här.
Och så ska fler språk kopplas på.
– Det är engelska, serbokratiska och arbabiska. Jag vet att ytterligare fem eller sex språk är på gång, säger Ingela Haraldsson.
Enkätundersökningar som gjorts visar att patienterna är nöjda med upplägget. Detsamma gäller personalen som får ägna mindre tid åt administration och mer tid åt att verkligen möta patienten om.
– Innan hade man kanske fem minuter med patienten och så var det tio minuter till administration. Nu har vi vänt på det. Kanske till och med att det blir ännu mer tid till själva mötet med patienten. Det är dithän vi vill komma, säger Ingela Haraldsson.
Fast det fanns en del funderingar hos medarbetarna inför piloten. Det digitala verktyget ger nämligen också förslag på tänkbara diagnoser och provtagningar, och det fanns en farhåga hos somliga ”att vi inte skulle behöva tänka mer”, enligt Ingela Haraldsson.
– Så är inte fallet och nu säger sjuksköteskorna nöjt att de får vara just sjuksköterskor. Den som var mest osäker sitter i dag med i vår expertgrupp, säger hon.
Delaktighet, information och utbildning beskriver Ingela Haraldsson som tre nyckelord för att nå framgång när det nya arbetssättet introducerades. Personal från bolaget som står bakom det digitala verktyget har utbildat vårdcentralens medarbetare, men det har inte varit några it-tekniker som kom för att lära ut systemet.
– Det är medicinskt utbildad personal – läkare och sjuksköterskor – från företaget som har varit hos oss och visat hur allt fungerar. Det blir en annan tillit då, säger hon.
Ingela Haraldsson slår också hål på myten att äldre inte kan hantera ny teknik.
– Vi yngre fasar för hur det ska gå för de äldre. Men de äldre tycker inte att det här är något problem. Många av dem sitter med datorer och paddor hemma.
Om piloten faller väl ut kommer arbetssättet att successivt införas på alla Skånes offentliga vårdcentraler efter årsskiftet.
Råå vårdcentral
11 650 listade patienter.
16 läkare.
15 sjuksköterskor.
Fysioterapeut, arbetsterapeut, psykolog och kurator finns.