Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Här har vården högst kvalitet

Publicerad: 31 Januari 2017, 08:44

Foto: Datawrapper/Dagens Medicin

Jönköping ligger i topp och Norrbotten i botten. Det visar SKL:s sammanställning av vårdkvalitet. Men den kan man inte riktigt lita på, enligt organisationen.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länNorrbottens läns landstingRegion ÖstergötlandSKR

Länk till innehåll

Utifrån omkring 400 olika mått och indikatorer presenterar nu Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, en sammanställning av vårdens kvalitet i landstingen och regionerna. Kvinnosjukvård, cancer och psykiatri är några av de totalt 16 områden där organisationen nu rankar sina medlemmars kvalitet.

– Vi vill skapa uppmärksamhet kring de data som finns på vården i siffror, peka på dem och peka på hur de kan användas. Sedan är det upp till landstingen att titta på de data som finns där och studera de områden där man har störst problem, säger Fredrik Westander, utredare på avdelningen för vård och omsorg vid SKL, till Dagens Medicin.

Är kunskapen om vårdens kvalitet för dåligt spridd i landstingen?

– Det är svårt att hålla överblick, den kommer från olika kvalitetsregister och olika miljöer och man får kämpa. Vi vill med vården i siffror göra data tillgängliga så att man inte ska behöva gå in på flera olika ställen. Sedan reserverar vi oss väldigt för att data ska övertolkas.

I SKL:s rapport presenteras hur många poäng landstingen och regionerna får inom de 16 områdena. Poängen ger en rankning som exempelvis visar att Region Jönköpings län får högst poäng på kvinnosjukvård och att Region Östergötland ligger bäst till när det kommer till diabetes. Samtliga 16 områden slås också samman i en tabell där det framgår Region Östergötland har mest poäng, Region Norrbotten minst. Samtidigt skriver SKL att poängmodellen är enkel och att den inte gör ”anspråk på att besvara frågan om bästa landsting/regioner”.

Hur går det ihop?

– Vi vet att det finns ett intresse för att se den här typen av enkla poängmodeller. Man kan göra sådant där, man ska bara veta vad man gör och inte övertolka det. Och där litar vi på användaren, säger Fredrik Westander.

Så hur tillförlitligt är det här diagrammet?

– Jag skulle inte säga att det är en rankning på bästa och sämsta landstinget, absolut inte. Det visar landstingens position och förhållande till andra för de indikatorer som är utvalda. Med den utgångspunkten får respektive landsting titta på sina resultat. Det är nyckelordet.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev