måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Här syns riktiga läkare i reklamen

Publicerad: 16 juni 2017, 05:30

Läkaren Johan Flodin syns i reklamen för Kry. Foto: Kry

Du kanske har sett reklamen för den digitala vårdcentralen Kry. Stora annonser med en man i vit läkarrock och stetoskopet runt halsen.

Ämnen i artikeln:

Kry

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Hallå där Johan Flodin, du är mannen på annonspelarna – och du är läkare på riktigt!

– Ja, jag är medicinskt ansvarig läkare på Kry. Alla läkare som syns i vår reklam är läkare som jobbar hos oss och som du kan träffa på när du kontaktar oss, säger han.

Fast det där stetoskopet måste vara rekvisita?

– Stetoskop använder vi inte i arbetet på Kry, men det är en tydlig symbol för läkare och sjukvård. Precis som läkarrocken, som trots att den numera sällan används i den fysiska vården av hygieniska skäl, fortfarande hänger med när man ska gestalta läkare på bild.

Vad använder en digital vårdcentral i stället för stetoskop?

– Anamnesen är ett viktigt redskap, alltså patientens sjukdomshistoria. Den får man dels genom att patienten inför samtalet fyller i sina uppgifter i ett formulär, dels genom att vi har samtal öga mot öga via webbkamera. Det visuella är viktigt för att kunna bedöma både allmäntillstånd och något mer specifikt som ett eksem eller utslag.

Johan Flodin tror att den vita läkarrockens dagar som symbol för sjukvård är räknade. Däremot är han inte helt redo att hänga av sig stetoskopet.

– Men vem vet, i framtiden när den tekniska utvecklingen möjliggör att man kan auskultera på hjärta och lungor på distans kommer vi kanske att sitta där med digitalt stetoskop runt halsen?

Relaterat material

Granskning visar att nätläkare brister i diagnossättande

”Kry gör vården mer jämlik och tillgänglig”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev