Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Håravfall kopplas till gamla stamceller

Publicerad: 8 februari 2016, 14:48

Att håret blir tunnare när vi åldras kan bero på att hårsäckarna stamceller omvandlas till hudceller. Det visar en studie publicerad i tidskriften Science.


Mekanismen bakom mänskligt håravfall har länge varit ett mysterium. Men nu visar forskning på möss att håret kan tunnas ut för att hårsäckarnas stamceller blir färre och försvinner.

De japanska forskarna använde musmodeller för att studera hårtillväxten och märkte att djurens ryggpäls blev tunnare när stamcellernas DNA skadades, till följd av ålder. Samtidigt förstördes kollagenet som triggade en omvandling av hårsäckens stamceller till keratinocyter, det vill säga hudceller. Och eftersom huden omsätts kontinuerligt försvinner troligtvis allt fler hårproducerande stamceller med tiden, menar forskarna.

De valde även att analysera hårbotten på människor mellan 22 och 70 år, och upptäckte att hårsäckarna var mindre i storlek hos dem över 55 år. Dessa personer hade även mindre kollagen lagrat i sina hårsäckar.

Fynden tyder på att åldrandeprocessen och mekanismen bakom håravfall kan vara lik mellan möss och människor, påpekar artikelförfattarna. De skriver även att terapier som hindrar hårproducerande stamcellers omvandling till hudceller kan bli en framtida behandlingsform mot mänskligt håravfall.

Läs mer i abstract:

Hair follicle aging is driven by transepidermal eliminationof stem cells via COL17A1 proteolysis. Hiroyuki Matsumura Yasuaki Mohri Nguyen Thanh Binh med flera. Science, publicerad i tidskrift den 5 februari 2016.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev