Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

HD: Ingen medicinsk åldersbedömning i brottmål

Publicerad: 23 december 2016, 14:11

Foto: Thinkstock

Medicinska åldersbedömningar får inte göras för att utreda om en person är straffmyndig. Det meddelade Högsta domstolen i ett beslut på fredagen.


Ämnen i artikeln:

Åldersbedömningar

Därmed går HD på tingsrättens och hovrättens linje.

Det hela handlar om ett brottsfall där en person åtalats för stöld. Denne var enligt egen uppgift 14 år gammal. Åklagaren yrkade då på en så kallad kroppbesiktning i form av tand-, handleds- och nyckelbensröntgen samt undersökning av knä med magnetkamera. Detta för att se om den åtalade var straffmyndig, 15 år, och när han i så fall blev det.

Efter avslag i både tingsrätten och hovrätten överklagade riksåklagaren till HD. Högsta domstolen menar dock att lagens regler om kroppsbesiktning inte ger stöd till att använda metoden för att ta reda på om en person är straffmyndig eller inte. Därmed avslår HD riksåklagarens begäran och det innebär också att beslutet är vägledande.

Riksåklagaren menade att poängen med medicinsk åldersbedömning ”faller” om den inte kan användas i ett sådant fall, skriver tidningen Dagens Juridik. Tidningen skriver också att den åtalade tidigare uppgett att han var 17 år gammal.

Relaterat material

Socialstyrelsen tror på magnetröntgen för åldersbestämning

Modell för åldersbedömningar klar

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Åldersbedömningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev