Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Helhetssyn på äldres brutna ben

Publicerad: 30 mars 2012, 12:00

Apotekaren Ulrika Tornberg instruerar Karin Öberg om vilken medicin hon får.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Gamla som bryter sig har ofta fler medicin­ska problem än sin skelettskada. På en nyöppnad avdelning i Uppsala får patienterna hjälp att rensa i sina läkemedelslistor.


Lotta Fredholm

redaktionen@dagensmedicin.se


I rum 19 på den ortogeriatriska avdelningen tronar Karin Öberg, 90 år. Efter en segdragen infektion har hon varit tvungen att amputera sitt ben, något som är lite opraktiskt eftersom hon bor ensam i sitt hus i Bälsta. Men ortopeden Olof Wolf är optimistisk.

– Det finns goda chanser att hon kommer att kunna gå igen med protes, säger han.

Olof Wolf är medicinskt ansvarig för avdelningen som öppnade i januari vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Här kommer kompetensen till patienten, i stället för att de ska flytta runt eller få besök av en mängd olika konsultläkare, säger Olof Wolf.

Kontinuitet är viktigt för gruppen eftersom många äldre har minnesproblem.

– Vissa äter demensmediciner men runt en tredje­del av patienterna har en minnesproblematik, säger Nora Bodzay som sedan en vecka arbetar på avdelningen som internmedicinare.

Marie Wahlman, sjuksköterska och avdelningschef, håller med.

– Många drabbas också av post-operationsförvirring och blir dessutom lite avtrubbade av det morfin de får som smärtlindring, säger hon.

Patienterna som vårdas här är sköra och när Olof Wolf gjorde en sammanställning för ett tag sedan var medelåldern hela 88 år – ” då hade vi fyra patienter som var mellan 90 och 100”. De kommer hit via akuten och oftast har de fallit och skadat sig i sitt hem.

– Den här gruppen är helt på det klara med att halka är farligt och går inte ut – de som halkar ute och hamnar på ortopeden är 50-åringar, säger Olof Wolf.

Inte sällan ligger de äldres läkemedel bakom fallolyckan.

– Man äter urindrivande och måste upp och kissa på natten, och eftersom man tagit en sömntablett är man lite yr och så är fallet ett faktum, säger Ulrika Tornberg, apotekare på avdelningen.

Hon gör en avstämning av patienternas läke­medel när de kommer in till avdelningen för att se vad de tar för mediciner och hur de ska kunna förberedas för operation. Patienterna opereras inom 36 timmar, men ofta snabbare än så. Ibland kan deras medicinering behöva modifieras inför ingreppet.

– I går kom det in en dam med en höftfraktur och eftersom hon hade hjärtsvikt behövde hon få lite vätskedrivande inför operationen, säger Olof Wolf.

Vetenskapliga studier från andra länder visar på goda resultat för ortogeriatrisk vård. Vårdtiderna blir kortare, men framför allt minskar antalet komplikationer, såsom urinvägsinfektioner och lung­inflammationer. Även dödligheten går ner. I en dansk studie sågs mortaliteten minska med en tredjedel, från 9,1 till 6,3 procent, när man började arbeta ortogeriatriskt.

Teamet betonar vikten av tiden som sparas genom att all kompetens finns samlad.

– Vi kan direkt se om någon behöver speciell hjälp, i stället för att vänta på en konsultläkare som kommer dagen därpå. Vid hjärtinfarkt brukar man säga att tid är muskel, här kan tid betyda liv, säger Marie Wahlman.

Viktigt är också att rensa bland läkemedlen.

– Inte sällan har de ett 20-tal mediciner varav många kan ha satts in för många år sedan. När man är 90 behöver man inte fettsänkare, exempelvis, säger Ulrika Tornberg.

Under våren ska det nyskapade teamet sätta rutinerna. Planen är också att skapa ett register för att notera vårdtid, väntetid inför operation, mortalitet och komplikationer. Avdelningens arbetsterapeut och sjukgymnast ska bedöma patienternas status, som om patienterna efter vistelsen kan flytta hem till eget boende igen. Alla insamlade data ska sedan jäm­föras med historiska data för att kunna utvärdera hur det nya arbetssättet påverkar patienterna.

– Det återstår förstås att se men vi tror att vi nu när vi samlat kompetensen nära patienterna ska kunna ge denna grupp bättre vård, säger Olof Wolf.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev