Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Hemvårdssjuksköterskor säger upp sig i protest

Publicerad: 23 januari 2015, 09:17

Runt 10 av de 13 distriktssköterskorna inom Bodens kommuns hemsjukvård kommer att lämna in sina uppsägelser i stadshuset idag fredag. Det uppger Berith Ekervhén, som är en av dem, för Dagens Medicin.


Igår torsdag mötte distriktssköterskorna socialchefen Catharina Liljeholm i ett krismöte men tyckte sig inte få gehör för sina fyra krav på förbättringar: Fler sjuksköterskor, fortsatt två semesterperioder, en gemensam samlingslokal - och lön på 35 000 kronor per månad.

Bakgrunden är gruppens missnöje med tilltagande arbetsbelastning bland annat för vårdplanering vid sjukhusutskrivningar, toppat med ett besked i måndags om att arbetsgivaren ville fördela semestrarna över tre perioder mot tidigare två. Det sistnämnda blir föremål för samråd enligt MBL men var ändå droppen som fick bägaren att rinna över för distriktssköterskorna.

– Vi blev inkallade till krismöte på stadshuset igår men löftena var så vaga så vi beslutade när vi satt på lunchen att vi säger upp oss. Då har de tre månader på sig att besluta hur de vill ha det, säger Berith Ekervhén.

När Dagens Medicin talar med henne låter hon tyngd av situationen.

– Det känns väldigt jobbigt, det här. Vi älskar våra jobb men det har blivit lite för mycket för oss.

Hon tror att de flesta av distriktssköterskorna idag har löner mellan 28 000 och 32 000 kronor i månaden. Om arbetsgivaren, kommunen, tycker att kravet på 35 000 kronor är för högt anser hon att det ligger på den att själv komma med ett bra bud.

Bodens socialchef Catharina Liljeholm uppger för Norrländska Socialdemokraten att den jättetuffa arbetssituationen är känd, och tillstår att dialogen med personalen kunde ha varit bättre. Hon framhåller dock att det är både svårt och dyrt att lösa frågan om sommarbemanningen. I mitten av sommaren som gick stod verksamheten med 200 olösta arbetsskift.

– Det centrala nu är att lösa bemanningen inför sommaren, sade Catharina Liljeholm till NSD på torsdagen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev